Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească și a ajuns, luni, la maximul ultimilor 12 ani

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 6,87% pe an, de la 6,79% pe an vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a fost înregistrat pe 29 iulie 2010, când indicele ROBOR la 3 luni a fost 6,92%, scrie Agerpres.

ROBOR la 3 luni influențează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, iar creșterile duc la rate mai mari pentru cei cu împrumuturi în moneda națională. Sunt majorări semnificative, mai ales anul acesta, în condițiile în care în ianuarie, indicele era de aproximativ 3%.

ROBOR urcă pe fondul inflației ridicate, care în mai a ajuns la 14,5%. Pentru a tempera creșterea prețurilor, BNR a luat decizia de a majora dobânda cheie, pentru a patra oară în acest an.

Dan Suciu: „Majorarea dobânzii este necesară”

Săptămâna trecut, Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, a explicat pe Eurnoews România că majorarea dobânzii este necesară și că „trebuie continuată această luptă împotriva inflației”.

„Indicele ROBOR este o dobândă la care se împrumută băncile la diferite scadente. Nu este rezultatul unei decizii administrative, dar sigur este influențat de deciziile pe care le ia Banca Centrală în privința dobânzii de politică monetară. La nivelul pieței există o presiune semnificativă, care arată că așteptările legate de inflație și de dobânzi, pentru următoarele trei luni, sunt în creștere, de aceea crește ROBOR-ul. ROBOR-ul nu va mai crește când nu va mai crește inflația. Merg mână în mână. O mână este foarte sus, inflația. ROBOR-ul este foarte jos, comparativ cu inflația. Evident că pentru a combate inflația trebuie crescute dobânzile de politică monetară, dar și dobânzile prin care se împrumută băncile vor crește.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE