Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă creștere majoră pentru ROBOR la trei luni. Indicele a urcat cu 13 puncte procentuale

Creștere uriașă pentru ROBOR la 3 luni. Indicele în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă a ajuns astăzi la 6.76% pe an, față de 6,63%, în urmă cu o zi.

Este cea mai mare valoare pentru acest indice din septembrie 2010, în condițiile în care la începutul acestui an, era în jur de 3%.

ROBOR crește pe fondul inflației ridicate, de 14,49 % în luna mai. Miercuri, BNR a majorat dobânda cheie cu 1%, cea mai mare creștere din ultimii ani. Clienții băncilor resimt puternic creșterile de rate din ultima jumătate de an, odată cu avansul ROBOR.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE