Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultate PISA 2022: Postarea Ligiei Deca, "lăudată" de conturi false

Publicarea rezultatelor testelor PISA a stârnit un val de reacții negative în online. Cam peste tot pe Facebook, mai puțin la postarea ministrului Educației Ligia Deca, acolo unde au apărut sute de comentarii pozitive. Ceea ce nu ar fi o problemă, în măsura în care acele reacții ar fi venit de la persoane reale. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat.

”Faptul că numărul elevilor afectați de bullying a scăzut în comparație cu 2018 indică o îmbunătățire a climatului școlar”, spune Violeta Mladin, care nu are poză pe contul de Facebook, și se prezintă pe pagină ca fiind muzician. Totuși, are doar 21 de urmăritori, iar conținutul de pe profil este format exclusiv din distribuiri la postările unor politicieni din Guvernul României.

Au fost zeci de astfel de comentarii pozitive venite din partea unor boți, la postarea de pe pagină oficială de ministru a Ligiei Deca. Imediat, persoane reale au sesizat acest lucru și au scris comentarii în care reclamau strategia folosită.

Ce sunt boții și trolii din social media?

Boții și trolii din social media sunt entități digitale folosite pentru manipularea și influențarea conversațiilor online. Boții sunt programe automate care postează conținut sau interacționează pe rețelele sociale fără intervenție umană directă. Ei pot răspândi știri false, amplifica mesaje sau crea impresia de popularitate sau controversă în jurul unor subiecte.

Trolii, pe de altă parte, sunt de obicei persoane reale care postează conținut provocator sau deranjant pentru a stârni reacții. Ei creează dezbinare sau distrag atenția de la subiecte importante. Ambele tactici sunt adesea utilizate în campanii de dezinformare sau pentru a influența opinia publică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE