Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultate Definitivat 2022. Aproape 71% dintre profesorii care au participat la examenul scris au luat media de trecere

Rezultatele la examenul de definitivat, proba scrisă, au fost publicate miercuri de Ministerul Educației. Candidații trebuie să obțină media minimum 8, pentru a putea promova.

Potrivit datelor publicate de minister, rata de promovare din sesiunea 2022 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise, este 70,80%. Procentul este ușor mai mic decât cel înregistrat anul trecut: 72,90%.

Astfel, au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, 5.136 de candidați cu medii între 8 și 10.

Nota la examenul scris de la definitivat reprezintă 70% din media finală. Contestațiile la examenul de definitivat pot fi depuse în perioada 27-28 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 4 august.

Ce înseamnă examenul de definitivat

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Concursul este obligatoriu pentru obținerea gradelor didcatice, iar cadrele care promovează examenul primesc dreptul de a profesa în învățământul preuniversitar.

Profesorii care nu promovează acest examen se pot angaja ca debutanți, însă numai pentru o perioadă determinate.

Examenul de definitivat este compus din două etape:

etapa 1: inspecția școlară. Activitatea cadrelor didactive este evaluate de inspectoratele școlare la nivelul unității de învățământ. Etapa este eliminatory

etapa 2: proba scrisă. Examenul scris se susține la finalizarea cursurilor anului școlar, pe baza unei bibliografii și tematici elaborate de Ministerul Educației.

Nota la proba scrisă reprezintă 70% din media finală.

Evaluarea lucrărilor la Definitivat 2022

Potrivit metodologiei, lucrările de la examenul de defintivat sunt evaluate astfel:

(1) În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

(2) Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de doi profesori evaluatori, și apreciată separat, cu note de la 10 la 1, incluzând și punctul/punctele din oficiu, conform baremului de evaluare și notare, fără a se face însemnări pe lucrare.

(3) Fiecare evaluator stabilește, prin raportare la baremul de evaluare și notare, nota lucrării scrise. Pentru validarea evaluărilor, diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori nu trebuie să fie mai mare de 1 punct.

(4) Dacă diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele sunt trecute pe teze de cei doi evaluatori, care semnează fiecare în dreptul notei acordate. Președintele comisiei de evaluare calculează și scrie, în borderoul centralizator și pe fiecare lucrare, media aritmetică a celor două note, cu două zecimale, fără rotunjire, această reprezentând notă obținută de candidat la proba scrisă.

(5) în cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea respectivă este evaluată de un al treilea evaluator, asigurându-se respectarea baremului, în conformitate cu procedura specifică privind evaluarea lucrărilor scrise și soluționarea contestațiilor. Cel de-al treilea evaluator trece notă pe lucrare în spațiul rezervat și semnează în dreptul notei acordate. Notă finală acordată lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 3 evaluatori. în acest caz, pe lucrare, în spațiul rezervat notei finale, se calculează și se trece media respectivă, validată prin semnătură președintelui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE