Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultatele la titularizare 2022 au fost publicate. 146 de candidați au luat nota 10

Publicat de: Euronews

Peste 12.000 de candidați au luat peste nota 7.00 la concursul de titularizare 2022, 146 candidați au luat nota 10.00, iar 4.573 candidați au luat note mai mici decât nota 5.00, transmite Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook.

Numărul posturilor “titularizabile” este anul acesta de 5.163.

„Dacă proiectele noilor legi vor fi adoptate, anul viitor estimăm că vor fi peste 10.000 posturi “titularizabile”. Mai mult și mai important decât atât, noile mecanisme vor asigura creșterea calității proceselor de pregătire și a formarii inițiale și vor înlătura principiul actual “dacă vrei sa devii profesor, te descurci”, spune Sorin Cîmpeanu.

Rezultatele la titularizare 2022 s-au publicat azi

Astăzi, la ora 10.00, s-au publicat rezultatele înregistrate la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar 2022 (înainte de contestaţii).

Primele rezultate la proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar vor apărea pe site-ul http://titularizare.edu.ro/. Proba scrisă a avut loc pe 13 iulie.

Rezultatele la proba scrisă vor fi afişate și la sediile inspectoratelor şcolare.

Proba scrisă s-a desfășurat în 104 centre și s-au prezentat 27.148 de candidaţi (86,10%) dintre cei 31.531 de candidaţi cu drept de participare la această probă. Nu s-au prezentat 4.383 de candidați, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Educației.

Din promoţia de absolvenţi ai anului 2022, au fost prezenţi 4.463 de candidaţi. 15 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă și nu vor fi repartizaţi/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2022 - 2023.

Județele cu cele mai bune rezultate

Județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Bacău, București, Neamț, Prahova și Dâmbovița au avut cele mai bune rezultate, din perspectiva notelor mai mari de 7.00 (peste 50% din total candidați). Județele CL, GR, TL, și MH au avut cele mai slabe rezultate din perspectiva notelor mai mari de 7.00 (sub 40% din total candidați).

Cum se depune contestație pentru examenul de titularizare 2022

Contestaţiile se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice în data de 19 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de  20 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat, în data de 27 iulie.

Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

Posturi în învățământ

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

  • Educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.039);
  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (943);
  • Educaţie fizică şi sport (520);
  • Muzică instrumentală (329).

Ponderea acestor posturi reprezintă sub 10% din cele 5.163 de posturi pe care consiliile de administraţie ale şcolilor le-au publicat pentru titularizare/angajare pe perioadă nedeterminată:

  • Matematică: 195 posturi (dintre care 99 în mediul rural);
  • Fizică: 117 posturi (dintre care 32 în mediul rural);
  • Limba şi literatura română: 48 de posturi (dintre care 13 în mediul rural);
  • Chimie: 42 de posturi (doar 7 în mediul rural);
  • Biologie: 36 de posturi (doar 6 în mediul rural);
  • Istorie: 26 de posturi (doar 5 în mediul rural);
  • Geografie: 9 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Economie: 20 de posturi (doar 3 în mediul rural);
  • Sociologie: 3 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Filozofie: 3 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Psihologie: niciun post.

Criză de personal în domeniul educației 

Potrivit datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, România se îndreaptă spre o criză de personal puternică în educație. Peste 50% dintre profesori vor ieși la pensie în următorii 10 ani. Cifrele arată că anul acesta sunt șase candidați care se luptă pentru același loc în învățământ.

„Calculele cu număr de candidați pe loc sunt destul de relative. Dacă facem calculul pe posturi titularizabile, este adevărat, la învățători avem peste 4.700 de candidați, iar posturi titularizabile doar 900. Dar în total, posturi sunt peste 5.000. Ceea ce este important de subliniat este că, în acest an avem peste 5.600 de candidați proaspăt absolvenți, ceea ce arată că domeniul educației este încă atractiv pentru tineri. Acest lucru nu va compensa, în domeniul apropiat, ieșirile din sistem. Prin urmare, măsurile propuse prin noua lege de salarizare a educației, la un nivel corespunzător importanței muncii pentru profesori, va constitui un factor determinant în creșterea atractivității acestei profesii”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE