Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

S-au afișat rezultatele la Bac 2022, sesiunea de toamnă. Cea mai ridicată rată de promovare, din 2009 până în prezent

Primele rezultate la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, s-au afișat la aviziere și online, pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

UPDATE. Potrivit datelor Ministerului Educației, rata de promovare la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat este de 32,5%. Procentul este cu 2,2% mai mare decât cel înregistrat la sesiunea de toamnă de anul trecut (30,3%).

Este, de asemenea, cea mai ridicată rată de promovare la sesiunea de toamnă din anul 2009 și până în prezent.

Din totalul candidaților promovați (9.271), 6.412 candidaţi provin din promoţia 2021 - 2022, iar 2.859 de candidaţi provin din promoţiile anterioare. Rata de succes pentru promoția curentă este 34,1%, iar pentru promoțiile anterioare - 29,5%.

În județul Călărași, unde lucrările scrise ale candidaților au fost evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an, rata de succes a fost de 26,6%.

La probele scrise s-au prezentat 28.496 de candidaţi din totalul celor 34.823 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 112 candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).

Astăzi, în intervalul 12:00-16:00, candidații nemulțumiți de note pot depune contestații. Rezultatele finale la Bac 2022, sesiunea de toamnă, se vor afișa pe 3 septembrie.

Potrivit datelor Ministerului Educației, la această sesiune a examenelor s-au înscris pproape 35.000 de candidaţi. Dintre aceștia, 22.586 de candidați provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Cum se depun contestațiile la Bac 2022, sesiunea de toamnă

Elevii care nu sunt mulțumiți de notele primite la examen pot depune contestații, după afișarea rezultatelor, în intervalul orar 12:00-18:00. Aceștia vor completa o cerere, prin care vor cere reevaluarea lucrării.

Model cerere pentru contestație:

Nota primită de elevi după soluționarea contestațiilor nu mai poate fi contestată sau modificată și va fi nota finală.

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educației, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:

  • preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
  • după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;
  • preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note - valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note - valori centrale.

Condițiile pentru a promova examenul de bacalaureat

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • să obţină minimum media 6 la probele scrise.

Câți elevi au promovat Bac 2022, sesiunea de vară

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, 75,2% dintre candidații care au susținut examenul de bacalaureat în iunie-iulie au promovat. Rata de promovare după soluționarea contestațiilor a fost cu 1,9% mai mare decât înaintea depunerii contestațiilor.

Totodată, s-au înregistrat 222 medii de 10.

Schimbări importante la examenul de bacalaureat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din anul școlar 2022-2023 se va reveni la programa de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.

Pentru examenele din 2022, examenele s-au susținut după o programă restrânsă, ținând cont de perioada în care au fost întrerupte cursurile fizice, din cauza răspândirii COVID-19 în România.

Ministerul pregătește, însă, schimbări importante pentru examenul de bacalaureat, în viitor. Astfel, potrivit noilor legi ale educației, din 2027 examenul ar urma să fie susținut cu:

  • o singură probă scrisă care reunește mai multe materii (română, matematică, istorie, geografie, științe)
  • două probe de limbi străine
  • o probă de competențe digitale
  • o probă scrisă, facultativă, la alegerea candidatului

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE