Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniunea în formatul Ramstein: Ucraina va cere aliaților mai multe arme, muniţii şi avioane de vânătoare

Ucraina va cere marţi, la a noua întâlnire a formatului Ramstein, ce reuneşte la Bruxelles ţările care-i oferă ajutor militar în faţa agresiunii ruse, mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic, inclusiv o „platformă de avioane de vânătoare”, a transmis ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Vom lucra intens cu partenerii în zilele următoare. Ritmul este extrem de susţinut”, a scris Reznikov pe Facebook, menţionând că una dintre principalele teme pe care le va aborda la această reuniune va fi „protejarea cerului ucrainean, inclusiv cu o platformă de avioane de vânătoare”.

El va urmări de asemenea să impulsioneze aşa-numita „coaliţie a tancurilor”, adică livrarea de tancuri occidentale către Ucraina, din care 120-140 de unităţi, în special tancuri germane Leopard ar urma să ajungă în primăvară în Ucraina.

Ministrul ucrainean al apărării a mai precizat că le va mai cere aliaţilor Ucrainei crearea unei rezerve consistente de muniţii, din care armata ucraineană consumă mari cantităţi în lupta contra armatei ruse, precum şi intensificarea sprijinului în materie de logistică, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor militare.

Avertismentul lui Jens Stoltenberg

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat mai devreme că Ucraina consumă în războiul cu Rusia semnificativ mai multe muniţii decât poate NATO să producă. El a menţionat că statele NATO au făcut un inventar al muniţiilor rămase după ajutorul oferit Ucrainei şi le-a cerut acestora să ia măsuri pentru a-şi creşte producţia de muniţii, în special a obuzelor de calibru greu, respectiv cele de 155 mm.

Cadenţa ridicată a livrărilor de muniţii către armata ucraineană, care trage zilnic aproximativ 10.000 de obuze, a redus drastic stocurile armatelor occidentale şi a expus dificultatea completării acestora cu actualele capacităţi de producţie şi lanţuri logistice. „Dacă Europa ar ajunge să lupte împotriva Rusiei, unele ţări şi-ar epuiza muniţia în câteva zile”, a rezumat situaţia pentru Reuters un diplomat european.

În mesajul său referitor la obiectivele pe care le va urmări la reuniunea formatului Ramstein, ministrul ucrainean al apărării a mai menţionat intensificarea programelor de instrucţie pentru soldaţii ucraineni, care au început deja pregătirea în Marea Britanie pentru folosirea tancurilor Challenger 2 şi în Polonia pentru tancurile germane Leopard 2.

Ucraina speră că la reuniunea de marţi aliaţii săi occidentali vor clarifica numărul de tancuri pe care i le vor oferi şi calendarul livrărilor, după ce primele tancuri grele au fost promise pentru sfârşitul lunii martie.

Reuniunea are loc într-un moment simbolic

Această reuniune are loc cu zece zile înaintea împlinirii unui an de la lansarea invaziei ruse şi în timp ce trupele ruse desfăşoară în estul Ucrainei o ofensivă în care avansează constant, dar foarte lent şi cu preţul unor mari pierderi în oameni şi echipamente.

Bloggeri militari ruşi, susţinători ai războiului, acuză comandanţii armatei ruse că repetă greşeli tactice elementare care conduc la eşecul unor acţiuni ofensive şi la pierderi grele, cum a fost recent un asalt eşuat în zona oraşului ucrainean Vuhledar, unde au fost distruse zeci de blindate ruseşti şi au fost ucişi probabil sute de soldaţi dintr-o brigadă de puşcaşi marini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE