Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Respectul pentru simbolurile naționale, impus prin lege. Ce amezi riscă cei care adaugă inscripții pe drapelul național

Atenție cum manifestați la următorul protest. Dacă ardeți sau adăugați inscripții pe drapelul național, riscați o amendă de până la 20.000 de lei. Pe 8 ianuare, președintele României a promulgat proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL Nicolae Ciucă și Gabriel Andronache. Conform legii, românii sunt datori să respecte drapelul României şi să nu comită niciun act prin care ar putea fi ofensat. Alte țări, însă, sunt mult mai permisive în acest sens.

Din 1994, legislația României prevede că pe drapelul național nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afară de cele aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. Acum însă, pentru persoanele fizice și juridice care nu respectă această lege, se aplică sancțiuni  între 10.000 și 20.000 lei.

Gabriel Andronache, deputat PNL: ”Să nu uităm că drapelul național este definit în mod clar de către Constituția României și, alături de imnul național, de numele statului român, reprezintă simboluri ale acestui popor. Ca atare, lezarea o realizează dânșii în momentul în care scriu diverse mesaje pe drapelul național. Libera exprimare nu are absolut nicio legătură cu acest aspect.”

Ana-Maria Udriște, avocat: ”Până la urmă, dreptul la liberă exprimare este un pilon fundamental al unei societăți democratice. Cu toate astea, avem și niște limitări. Cred că e important să privim acest drept în esența lui, pentru că nu ne permite să profanăm anumite simboluri naționale și după să venim să spunem „hei, liberă exprimare!”. Până la urmă, cheia stă în libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile într-un mod constructiv, dar fără să afecteze decența națională.”

Harta Europei în funcție de legile privind profanarea drapelului național

Vecinii noștri par să aibă o abordare similară în privința obligației cetățenilor de a manifesta respect față de simbolurile naționale. În multe țări europene, precum Spania, Franța, Austria, Grecia sau Croația, riști chiar să intri în pușcărie dacă arzi sau inscripționezi drapelul național. 

Printre statele unde profanarea drapelului este însă legală se numără țările scandinave și Marea Britanie. Danemarca are poate cea mai deosebită abordare. Legea daneză permite arderea propriului drapel național, dar interzice ofensele aduse steagurilor altor țări. 

În Statele Unite, pe de altă parte, arderea sau inscripționarea drapelului național este legală în virtutea Primului Amendament din Constituția americană, care protejează dreptul la liberă exprimare.

Alex Stein, comentator politic din SUA: ”Nu, probabil o să aibă o conotație negativă, (să arzi un steag, n.red.). Totuși, cred că trebuie să avem dreptul să o facem. Eu ard steaguri în emisiunea mea. Puteți găsi clipuri pe internet în care fac asta. Credeți ce vreți, dar eu sunt de părere că aceste acte trebuie protejate în virtutea Primului Amendament.”

Noua lege din România introduce primele sancțiuni din ultimele decenii pentru cei care nu manifestă respect față de simbolurile naționale. Pe lângă cele menționate deja, acte de profanare a simbolurilor naționale se consideră și intonarea imnului național cu alt text și altă partitură decât cele stabilite de lege și nearborarea drapelului României de către autorități și instituții publice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE