Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: 95% dintre respondenți sunt mândri că sunt români. Statistica pe zonele din România

În ziua în care celebrăm România, aflăm cât de mândri suntem că ne-am născut în țara Munților Carpați. Un sondaj realizat de centrul de cercetare INSCOP, pentru News.ro, arată că, în ultimii zece ani, românii au devenit ceva mai mândri de țara lor.

Cât de mândri suntem că suntem români

Ce spun cifrele, aflăm de la jurnalistul Euronews Felicia Macaleț: "Îmbucurător este că și statistica ne arată că 95% dintre respondenții sondajului sunt mândri că se pot numi români. Un progres față de anul 2013, când 83% simțeau în acest fel. Când vine vorba despre felul în care se manifestă această mândrie, tot mai mulți conaționali au făcut un obicei din a arbora drapelul tricolor de ziua națională. În comparație cu anul 2013, numărul s-a dublat.

Datele arată că acest lucru se întâmplă cel mai adesea în cazul locuitorilor din sudul Munteniei și din centrul țării.

Mulți români ar vrea și ca ziua națională să fie într-un anotimp mai călduros, să petreacă simțind doar "fiorul patriotuc" , nu și gerul. Își doresc acest lucru în special cei care locuiesc în localitățile din nord-vestul țării.

Iar dacă vorbim despre ce înseamnă să fii român, peste 93% dintre conaționali cred că o bună cunoaștere a limbii române este necesară pentru a te putea considera român.

90% leagă acest lucru de calitatea de cetățean, adică să aibă toate actele în regulă și 64% pun semn de egalitate între a fi român și a creștin-ortodox. Datele au fost colectate în noiembrie 2023".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE