Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova a anunţat UE că intenţionează să restricţioneze importurile de cereale ucrainene

Republica Moldova a informat vineri oficial Uniunea Europeană asupra intenţiei sale de a introduce restricţii temporare asupra importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, relatează agenţia EFE şi TVR Moldova.

Mesajul a fost transmis de vicepremierul moldovean Vladimir Bolea ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks. "Vladimir Bolea a comunicat diplomatului despre intenţia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale şi seminţe oleaginoase originare din Ucraina", potrivit unui comunicat emis de acest minister.

Chişinău pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea competitivităţii sectorului agricol

Vicepremierul Bolea i-a explicat de asemenea ambasadorului Mazeiks că guvernul de la Chişinău pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În acest context, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale.

Comisia Europeană a ajuns săptămâna trecută la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE