Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

REPORTAJ. Școala Românească din Bruxelles. Părinții își aduc copiii aici pentru a se conecta cu limba și cultura română: ”Își doresc să nu piardă această legătură”

Corespondență de la Bruxelles. În 2016, s-au deschis porțile Școlii Românești ”EuropaNova” care organizează cursuri de limbă, cultură și civilizație românească. În fiecare weekend, vin aici zeci de copii ai familiilor de români din Belgia, dar și mulți care provin din cupluri mixte.

EuropaNova este, de altfel, un proiect unificator pentru țările din Europa de Est inițiat de un grup de profesori de limbi străine din Europa Centrală, de Est și Balcani.

Cursuri de limba română pentru copiii români din Belgia

La câțiva pași de Parlamentul European, își are sediul această școală românească din Bruxelles. Am mers într-o sâmbătă dimineață când mai mulți părinți români își aduceau copiii aici. I-am întrebat ce înseamnă pentru ei acest proiect?

Părinte: Locuiesc în Belgia de vreo 30 de ani și suntem un cuplu mixt. Soțul vorbește numai franceză. Și, din obișnuință, am început și eu să vorbesc numai franceză cu Victor. Mi s-a părut important ca să îi transmit și limba română. Eu aveam 11 ani când am plecat și toată copilăria mea a fost pe română și mi s-a părut foarte important.

O altă mămică ne vorbește despre legătura pe care o are cu România și dorința de a transmite mai departe valorile băiețelului ei.

Părinte: Noi suntem doar de doi ani în Belgia. Am trăit mai mult de 40 în țară, eu personal. Sunt foarte legată de România, de dor de țară și păstrăm legătura cu tradițiile și limba română, ca Alex să continue să vorbească, să cunoască copii români.

”Noi citim în fiecare seară o poveste în limba română”

Părinte: Suntem în Belgia de nouă ani de zile. Copilul are 5 ani și ne-am gândit ca măcar o dată pe săptămână să meargă la o școală românească. Noi citim în fiecare seară o poveste în limba română. Ne place foarte mult că învață poezii în limba română, lucru pe car nu îl faci într-o școală belgiană.

Mirela Niță Sandu este profesoară în viața de zi cu zi și este cea care a pus bazele acestui proiect.

”Sunt directoarea acestei școli și președinta asociației. Școala există din 2016. A fost primul an în care noi am cerut fonduri. Funcționăm cu ajutorul Departamentul Românilor de Pretutindeni. În fiecare an, am fost susținuți. Ambasada României în Belgia a fost mereu alături de noi. Ca partener media, este RomBel, comunitatea românilor din Belgia”, spune Mirela Niță Sandu.

”Școala există din 2016. A fost primul an în care noi am cerut fonduri”

Proiectul crește de la an la an și tot mai mulți părinți își înscriu copiii aici.

”Este o școală de weekend. Copiii ajung la școală aduși de părinți. Sunt lăsați aici și vin seara să îi ia. Avem mai multe grupe. Începem dimineața și terminăm seara. Avem 77 de copii înscriși. Cursurile sunt împărțite în trei perioade. În prima perioadă, ei învață limba română, în a doua etapă avem istorie, geografie, educație pentru mediu, iar în a treia perioadă sunt poveștile”, ne-a mai declarat Mirela Niță Sandu.

”Eu cred că în contextul european, diversitate înseamnă cine suntem noi în străfundul sufletului nostru”

Directoarea școlii românești a mai subliniat și importanța apartenenței la Uniunea Europeană: ”Există un slogan care spune ”Unitate în diversitate”. Până la urmă ce este această Europă? În primul rând, am luptat ca să avem această mobilitate, această șansă de a pleca în altă parte, de a ne întoarce când dorim. Eu cred că, în contextul european, diversitate înseamnă cine suntem noi în străfundul sufletului nostru. Toată această diversitate ne dă o unitate. Dacă nu o avem, atunci ce facem?”.

”A fost o provocare pentru mine să îi învăț să vorbească în limba română”

Tomuș Mara Hermina este profesoară de limba și literatura română la SuperNova și, cu multă răbdare, îi ajută pe cei mici să descopere cultura românească.

”Este o provocare deoarece avem în grupă copii care nu au cunoscut din familie limba română și au venit cunoscând doar limba franceză. A fost o provocare pentru mine să îi învăț să vorbească în limba română. Dar este o chestie superbă”, spune profesoara.

Profesoara Veronica Petrenco este originară din Republica Moldova și vorbește despre acest proiect ca despre o familie: ”Sunt foarte mândră că sunt în familia EuropaNova. Noi așa spunem că suntem într-o familie. Micuții care vin aici provin din familii cu rădăcini românești. Părinții își doresc să nu piardă această legătură, îi aduc aici”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE