Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Replica ministrului Lucian Bode pentru Gerhard Karner. ”Nu este firesc ca noi să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a transmis omologului său austriac, Gerhard Karner, că ”nu este firesc” ca România să își asume ”numai obligații, fără a beneficia de drepturi” în demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen. Bode i-a transmis ministrului austriac de Interne că a înțeles preocuparea oficialilor de la Viena în ceea ce privește ”gestionarea migrației ilegale și drept dovadă ne-am implicat foarte activ în lupta împotriva acestui fenomen atât la nivel bilateral, cât și la nivel european”.

Lucian Bode a reiterat că România vrea să adere la spațiul Schengen în acest an, iar acest lucru este un ”obiectiv de importanță majoră” pentru țara noastră.

”Am discutat despre cooperarea și coordonarea în plan bilateral și european dintre România și Austria în domeniul Afacerilor Externe și bineînțeles despre aderarea României la Spațiul Schengen în cursul acestui an, obiectiv de importanță majoră pentru România.

Unul dintre reperele activității noastre în ceea ce privește controlul și supravegherea frontierelor externe ale UE. De altfel, cu acest prilej am avut ocazia să vedem modul profesionist în care România asigură securitatea cetățenilor europeni”, a afirmat Lucian Bode.

Bode: ”România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidarea a securității UE”

”În cadrul discuțiilor avute l-am asigurat pe domnul ministru că am înțeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației ilegale și drept dovadă ne-am implicat foarte activ în lupta împotriva acestui fenomen atât la nivel bilateral, cât și la nivel european.

O spun cât se poate de deschis, acum când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial. Nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a mai spus Lucian Bode.

În discuțiile purtate cu ministrul austriac de Interne, Bode susține că a evidențiat măsurile prin care România contribuie la consolidarea securității Uniunii Europene.

”România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidarea a securității UE și este unul dinte principalii contributori în acest sens. Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și indiferent de situație, aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele pe care le avem vorbesc de la sine.

Din decembrie 2022 și până în prezent, am reușit să punem în mișcare o serie de inițiative atât la nivel bilateral, cât și la nivel european”, a mai precizat Bode.

Bode: ”România s-a alăturat acestui proiect pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație”

”Vreau să amintesc cel mai recent exemplu - participarea României în proiectul pilot de la frontiera cu Serbia, proiect propus de Comisia Europeană pentru punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European din luna februarie 2023.

Implicarea noastră s-a materializat rapid, iar astăzi având loc întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a discuta despre stadiul implementării acestui proiect pilot care a pornit de la bunele practici dezvoltate de țara noastră în domeniul azilului, returnării și gestionării frontierelor.

România s-a alăturat acestui proiect pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație și pentru a arăta încă o dată că acționăm întotdeauna în spiritul solidarității și responsabilității europene”, a mai menționat ministrul de Interne.

Deciziile adoptate în urma întâlnirii dintre Lucian Bode și Gerhard Karner

”Am agreat un plan de acțiune pentru prevenirea migrației ilegale și am semnat trei documente de cooperare, după cum urmează:

Am semnat memorandumul de înțelegere pentru cooperarea consolidată în punctul de contact Oradea, prin care vom dezvolta cooperarea foarte bună pe care o avem la nivel operațional.

Partea austriacă va putea trimite începând cu 1 iunie 2023 un ofițer de legătură la Oradea.

Am semnat memorandumul între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria și Poliția națională din Ungaria de stabilirea unor patrule comune ungaro-austriece în zona și în punctul de trecere a frontierei Nădlac 2. Prin acest document ne angajăm o dată în plus, alături de Austria și Ungaria să luptăm împotriva migrației ilegale.

Am semnat un aranjament comun cu privire la stabilirea de acțiuni comune pentru gestionarea migrației ilegale pe ruta est mediteraneană. Vom putea trimite un reprezentant la MAI la Viena în cadrul platformei comune de cooperare care să lucreze alături de experți austrieci și din alte state membre în domeniul luptei împotriva migrației ilegale”, a explicat Bode.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE