Rentele viagere încasate de foștii mari sportivi au revenit pe agenda publică în ultimele săptămâni, după ce mai mulți campioni ai țării și-au exprimat nemulțumirea. În condițiile în care sumele acordate sunt plafonate la nivelul salariului mediu brut din 2017, Elisabeta Lipă a convocat o întâlnire cu beneficiarii, însă șefa Agenției Naționale pentru Sport a avut surpriza ca doar trei persoane să se prezinte la consultări. Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu doreşte ca această nemulţumire legată de plafonarea rentelor viagere să fie doar pe umerii săi, pentru că dacă reuşeşte deblocarea se va spune că îşi măreşte singură renta.
Doar trei beneficiari au venit la consultările cu Elisabeta Lipă
Deși sunt aproape 600 de medaliați olimpici, campioni mondiali și europeni care primesc renta viageră, la consultările programate de Elisabeta Lipă s-au prezentat numai trei beneficiari.
Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport: „Chiar nu ştiu ce să vă spun acum, pentru că mă aşteptam să fim mulţi azi aici, să fim o voce. Pentru că aceste rente au fost plafonate în noiembrie 2017, sunt șapte ani de la plafonarea lor”.
La întâlnire au participat doar Alin Petrache, în prezent președinte al Federației Române de Rugby, și doi dintre cei mai importanți voleibaliști ai țării, Sorin Macavei și Dan Gîrleanu. Medaliați cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, foștii voleibaliști primesc o rentă în valoare de 3.493 de lei, cel mai mic cuantum prevăzut în legislație.
Dan Gîrleanu, medaliat cu bronz la JO Moscova 1980: „Este o glumă, domnilor. Un salariu minim pe economie ia mai mult, un om care lucrează opt ore. Noi ce simbolizăm? Se creează un decalaj între ce luăm noi, olimpicii, adică 3.400 lei, și ce iau cei cu salariul minim pe economie”.
Sorin Macavei, medaliat cu bronz la JO Moscova 1980: „Pentru un an și jumătate de cantonament, să primim cât primim, nu mi se pare corect. Sunt și beneficiarii indemnizațiilor de merit, avem colegi cu bronz la Europene care iau aproape dublu față de noi”.
Din octombrie 2017 și până în vara acestui an, salariul mediu brut, în funcție de care se acordă rentele viagere, a crescut de la 3.300 de lei la peste 8.500. Totuși, rentele viagere nu au mai fost actualizate de aproape șapte ani. În aceste condiții, beneficiarii și-ar dori o actualizare treptată, în etape, a cuantumului acestor sume.
Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport: „În 2024, costurile acestor rente se ridică la 9,5 milioane de lei. Dacă ar fi actualizate la zi, creșterea ar fi până la 113 milioane”.
Marile campioane Maricica Puică și Doina Melinte și-au exprimat recent nemulțumirea în ceea ce privește valoarea rentelor viagere. Mai ales în condițiile în care acestea sunt depășite, de multe ori, de indemnizațiile de merit primite de persoanele care au făcut parte din staff-ul sportivilor.