Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regiunea Odesa, atacată cu drone și rachete. Armata Kievului a anunțat că a scufundat două nave ale armatei ruse

Rusia continuă bombardamentele asupra orașelor din Ucraina. Mai multe atacuri au fost înregistrate în regiunea Odesa, unde trei oameni au fost răniți, iar infrastructura portuară a fost avariată. Armata Moscovei a lansat pe parcursul nopții 31 de drone kamikaze și trei rachete, potrivit administrației militare de la Kiev.  Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării susține că a doborât drone ucrainene în apropiere de Moscova.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că războaiele locale se pot transforma într-o adevărată catastrofă globală. Declarațiile au fost făcute în cadrul Forumului pentru Pace de la Paris. Iar secretarul general al NATO a făcut apel ca aliații Ucrainei să continue livrările de armament și a atras atenția că războiul va fi unul mult mai lung decât se anticipa.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”În prezent, lumea se află la o răscruce de drumuri. Războaiele locale pot provoca un colaps global. Suferința trăită de o țară poate atrage națiunile vecine în abis.”

Administrația de la Kiev susține că Rusia pregătește noi bombardamente masive pentru a bloca, pe timp de iarnă, infrastructura energetica și cere de la parteneri mai multe sisteme de apărare antiaeriană. 

Totodată, armata ucraineană continuă atacurile asupra flotei ruse din Marea Neagră. Serviciul de contraspionaj al armatei a publicat imagini cu atacurile realizate în porturile din peninsula Crimeea. 

Două ambarcațiuni de asalt ale armatei ruse au fost lovite de drone maritime și s-au scufundat. Atacul nu a fost comentat de autoritățile ruse, însă Moscova avertizează Ucraina că nu va reuși să o învingă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Ei (Ucraina n.r.) ar trebui deja să înțeleagă că nu vor obține o victorie pe câmpul de luptă. Cu cât mai repede vor realiza acest lucru, cu atât mai repede ar putea apărea premisele pentru reglementare.”

Administrația de la Kremlin insistă ca Ucraina să se conformeze cu pierderile de teritorii și să înceapă negocierile de pace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE