Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar folosi prizonieri ucraineni de război pentru a lupta împotriva propriei țări

Rușii fac tot posibilul să diminueze contraofensiva ucrainenilor și apelează la metode dintre cele mai neconvenționale. Pe lângă faptul că încearcă să recruteze veterani Wagner, armata rusă folosește chiar prizonieri de război ucraineni pentru a-i trimite pe front.

Informația a fost dezvăluită chiar de agenția rusă de presă de stat RIA Novosti, citată de Euronews.com.

Prizonieri ucraineni, folosiți de ruși pentru a lupta împotriva propriei țări

Acești prizonieri ar fi nevoiți să lupte de partea Moscovei și împotriva propriei țări, iar această decizie ar fi fost luată de ruși pentru a evita o nouă mobilizare. Prizonierii de război ar fi putut fi constrânși să acționeze în acest fel, conform experților.

Agenția de presă a declarat că soldații au jurat credință Rusiei atunci când s-au alăturat unul batalion care a intrat în serviciu luna trecută. Acești soldați apar într-un clip video postat de RIA Novosti, îmbrăcați în haine militare și ținând arme în mână.

Pentru moment, autenticitatea informațiilor și a videoclipurilor nu a putut fi verificată în mod independent.

Specialiții spun că astfel de acțiuni ar însemna o încălcare a Convențiilor de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război, care le interzice să fie expuși la luptă sau să lucreze în condiții nesănătoase sau periculoase, fie că sunt constrânși sau nu.

Institutul pentru Studierea Războiului, cu sediul la Washington, a precizat că au existat rapoarte anterioare conform cărora prizonierilor de război ucraineni li s-ar fi cerut să se înroleze "voluntar" în astfel de batalioane.

"Autoritățile ruse ar putea pretinde că îi recrutează pe bază de voluntariat, dar este greu de imaginat un scenariu în care decizia unui prizonier de război ar putea fi luată cu adevărat voluntar, având în vedere situația de custodie coercitivă", a declarat Yulia Gorbunova, cercetător șef la Human Rights Watch, din partea Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE