Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regiunea Moldovei, blocată în unele zone, cu zăpadă chiar de un metru și jumătate

După o primă lună de iarnă blândă până acum, cu temperaturi primăvăratice, a doua săptămână din 2024 a început cu ninsori și frig. În continuare, din cauza depunerilor de zăpadă, sunt închise mai multe tronsoane de drumuri județene. Din cauza viscolului, pe unele porțiuni, stratul de zăpadă de pe șosea are un metru și jumătate înălțime.

Zăpadă de un metru și jumătate în Moldova. Unele drumuri sunt închise

Practic, regiunea Moldovei a fost paralizată de ninsorile abundente. Județele Iași, Botoșani, Vaslui și Neamț sunt printre cele mai afectate. Iașiul a fost blocat, efectiv. Mijloacele de transport în comun nu au făcut față, iar cei care au mers cu mașinile au făcut pe drum și de zece ori mai mult decât în mod normal.

Ramona Tudor, comisar-șef Infotrafic: "Sunt patru tronsoane de drumuri naționale cu circulația închisă, dar și alte trei tronsoane de drumuri naționale cu restricții de tonaj pentru vehicule cu masă mai mare de 7,5 tone.

Vorbim de drumuri naționale cu circulația oprită în județul Vrancea, DJ 23D, între localitățile Stupina și Ciorăști, DN 28A, între Tg. Frumos și Moțca, din județul Iași, în județul Vaslui avem DN 11A Bârlad - Ivești, iar în județul Botoșani, DN29, între Răchiți și Săveni.

Este restricție de tonaj 7,5 tone în județul Vaslui, pe drumurile naționale 24B, între Albița și Huși, dar și între Cozia (Iași) și Albița, pe DN28, precum și în județul Neamț, pe DJ15D, între Roman și Crăiești.

Din cauza vântului puternic, sunt oprite manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.

Le recomandăm conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze cu privire la restricțiile de trafic și la condițiile meteo, să circule cu viteză adaptată la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule și să permită acțiunea utilajelor de deszăpezire. Pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă."

  • 30 de școli din județul Iași nu țin cursuri marți. Decizia a fost luată după întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și discuții cu consiliile de administrație din unitățile de învățământ.

Urmează temperaturi chiar și de minus 20 de grade

Dacă în prima zi de școală din 2024 a nins abundent în special în Moldova, urmează zile în care ninsorile se opresc, însă va fi foarte frig. În direct la Euronews România, meteorologul Meda Andrei a dat detalii.

Meda Andrei, meteorolog: "Ar trebui să se îmbunătățească vremea, dacă nu ne referim la temperaturi. Ninsori nu vor mai fi astăzi decât în sudul țării și slabe cantitativ, dar temperaturile vor fi mult mai scăzute decât ieri. La fel și în zilele care vor urma. Așadar, o vreme rece, cum n-a mai fost în acest sezon.

Astăzi, de exemplu, temperaturile maxime vor fi preponderent negative, cuprinse în general între minus opt și două grade. Temperaturi ușor peste zero grade, adică unu, două, poate trei grade, vor fi doar în Crișana, nordul Banatului și prin Maramureș. În rest, temperaturi mult sub zero grade. Cel mai rece va fi în estul Transilvaniei și Moldova, unde maximele nu vor depăși minus 7, minus 8 grade.

Vor fi chiar localități unde se vor înregistra minus 9 grade. De mâine, încet, încet, se mai încălzește vremea și maximele vor fi cuprinse între minus 5 și 4 grade cu plus, așadar un pic mai ridicate. Și în Capitală vor fi astăzi minus două grade, minus un grad, iar mâine două, trei grade.

Însă nopțile vor fi foarte reci. Mâine dimineață va fi ger în Maramureș, Transilvania, Moldova, pe arii restrânse și în celelalte regiuni, cu temperaturi minime cuprinse între minus 18 și minus 8 grade, puțin mai mari în vest și în sud. Și nu este exclus ca, în estul Transilvaniei, mâine dimineață să coboare mercurul din termometre sub minus 20 de grade.

Noaptea de miercuri spre joi, tot frig, dar puțin mai blând, cu minine între minus 17 și minus două grade. Joi va fi chiar plăcut, între 1 și 8 grade maxim, iar în noaptea de joi spre vineri va fi în general între minus 10 și 0 grade. De vineri seară se va răci din nou. O încălzire o să urmeze. Prin urmare, luna ianuarie cam așa o să fie, cu intervale de temperaturi scăzute, poate o să mai avem ger și zile în care temperaturile să fie mai plăcute. Ninsori vor mai fi doar în sud, pe arii restrânse, slabe cantitativ. Mâine nu mai ninge pe nicăieri, poate izolat, o fulguială, pe la munte.

De interes o să rămână astăzi vântul în partea de sud-est a țării, 55-70 de kilometri pe oră. Pe ici pe colo o să mai fie asociat cu ninsoare, dar foarte slabă. Având în vedere că temperaturile anunțate sunt de minus 8 și minus 3 grade, acest vânt va face ca senzația de frig să fie mult amplificată față de aceste temperaturi care se vor înregistra în adăposturile meteo. Pentru vântul din partea de sud-est, e posibil ca, după ora 9, să revenim cu un cod galben, pentru viteze de 50-70 km pe oră. Și trecător, pe alocuri, vântul acesta asociat cu ninsoare slabă.

Zilele în care este foarte cald, când se înregistrează 15 grade în loc de 5 grade, sunt atipice. Dar ce se întâmplă acum este cât se poate de normal. Și din păcate, în ultimul timp, luna decembrie nu prea mai este lună de iarnă, avem episoade de iarnă prin martie, uneori poate să apară un episod chiar și în aprilie. În 2017 a fost un astfel de episod. În aceste condiții ale schimbărilor climatice, apar modificări ale mersului normal al vremii și nu mai este ca în vremea copilăriei noastre. Când sunt zile mai calde, când sunt zile reci, uneori mult mai reci și trecem de la zile mai calde decât în mod normal la zile mai reci decât în mod normal. A devenit o obișnuință, din păcate, în ultimii ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE