Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles al III-lea, regele îndrăgostit de România. Monarhul britanic va fi așteptat la Viscri cu pâine și sare

Publicat de: Euronews

La nici o lună de la încoronare, Regele Charles face prima deplasare externă în România. Este o vizită privată, iar monarhul se va opri și la Viscri, acolo unde  deține o proprietate. Campania Euronews Canapeaua Roșie a ajuns în satul Viscri unde a stat de vorbă cu oamenii care l-au cunoscut personal pe Regele Charles al III-lea.

Prințul Charles a făcut prima vizită oficială în România în anul 1998. De atunci și până în prezent a călătorit peste tot în țara noastră, dar Viscri a rămas locul lui preferat. 

Regele Charles al III-lea s-a îndrăgostit de simplitatea satului românesc, de liniștea de aici, de tradiții, de meșteșuguri, dar și de preparatele 100% naturale și autentice ale localnicilor. În Transilvania a descoperit o parte din flora și fauna bogată și impresionantă a României.

Regele Charles, ambasador al turismului în România

Declarat un adevărat ambasador al turismului, actualul monarh al Regatului Unit a vizitat România de peste 20 de ori. Casa de la Viscri a cumpărat-o în 2006, iar în 2013 a mai cumpărat o proprietate în Valea Zălanului. 

Așa arată ultimii 14 kilometri înainte de a ajunge la Valea Zălanului. Este drumul pe care îl parcurge regele Charles de fiecare dată când merge la proprietatea sa din Covasna. Un cătun cu mai puțin de 150 de familii, aflat în Munții Baraolt, un loc cu foarte multă liniște și cu peisaje superbe de care regele s-a îndrăgostit.  

Îngrijorat de abandonarea satelor săsești și de viitorul bisericilor fortificate medievale, Charles al III-lea s-a implicat de-a lungul anilor multe proiecte pentru conservarea patrimoniului românesc în colaborare cu ONG-uri locale. 

Radu Cristian, localnic Viscri: ”Este un promotor al anumitor valori care țin de conservare și de patrimoniul construit, dar și natural mai mult și ar fi bine dacă am și înțelege ce ne spune el pentru că din fericire în România încă nu s-a distrus, nu s-a făcut agricultură intensivă, nu s-au folosit multe practici care au fost considerate bune până acum și acum studiile arată că de fapt ele sunt nesănătoase și pentru mediu și pentru oameni.” 

Fundația Caritabilă a Prințului de Wales

Din 2022 Fundația Caritabilă a Prințului de Wales a decis să transforme proprietatea regelui într-un spațiu deschis, care vorbește despre pasiunea monarhului pentru arhitectura tradițională, agricultura durabilă, protecția biodiversității. Aici turiștii pot afla despre legăturile de sânge ale Regelui cu România, dar și despre proiectele în care acesta este implicat.

Eugen Vaida este președintele Fundației Prințul de Wales în România. Timp de cinci ani, experți din toată lumea au studiat flora din jurul caselor majestății sale în România. Un studiu care s-a concretizat cu o lucrare de valoare. 

Eugen Vaida, președinte Fundația Prințul de Wales în România: ”E vorba de fauna Transilvaniei care e cuprinsă prin câteva desene în două volume numite Transylvania Florilegium, care este expus aici. Este singurul exemplar care este și expus în România. Sunt 150 de asemenea exemplare, dar avem bucuria că unul dintre ele, care este și vizibil, este la Viscri.”

Reporter: ”În ce alte proiecte mai este implicat regele Charles al III-lea în România?”

Eugen Vaida, președinte Fundația Prințul de Wales în România: ”Vorbim, în primul rând, de Ambulanța pentru Monumente. Și-a propus să salveze acele monumente istorice care se prăbușesc, deci patrimoniul național pentru care, din păcate, nu există încă suficientă susținere.” 

Ramona Tabarcea, localnic: ”Sunt foarte încântați pentru că spun că mâncarea este exact ca la mama acasă. Nu-i mâncare de restaurant, e mâncare tradițională cu gust. Supă de găluște, tăiței, sarmale, fripturi cu diferite garnituri, cu murături, cu salată. Dar sunt străini care cer foarte mult ciorbă de burtă. Și-atunci, la cerere, facem și ciorbă de burtă.”

Viscri, parte a patrimoniului mondial UNESCO

Viscri face parte din patrimoniul mondial UNESCO, așa că localnicii și-au dorit ca satul să-și păstreze cât mai mult autenticitatea. Din luna mai a acestui an turiștii sunt nevoiți să-și parcheze autoturismele la intrarea în sat, iar de aici să viziteze pe jos sau cu căruțele.  

Gabriel a venit cu soția și fetița sa de la București pentru a vizita Viscri. Fără să știe, și-a campat rulota chiar în fața casei regelui Charles al III-lea.  

Gabriel Hâncu, turist: ”Și când am aflat că am dormit chiar în fața casei lui, am fost foarte emoționat. Nu cred că am avut în ultimii zeci de ani o ocazie mai bună și mai benefică promovării României într-un context mai puțin politic, ci doar așa ca deschidere culturală și în privința peisajului și a ceea ce reprezintă România pe harta Europei.” 

Monarhul britanic s-a dovedit unul din cei mai buni ambasadori ai României și ai patrimoniului său natural și cultural. În fiecare ani, zecii de mii de turiști vin să viziteze locurile atît de dragi regelui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE