Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforme pentru protejarea drepturilor profesorilor în Coreea de Sud după proteste de amploare față de abuzurile părinților

Coreea de Sud a adoptat o serie de reforme cu scopul de a îmbunătăți drepturile profesorilor, după mai multe săptămâni de proteste declanșate în contextul sinuciderii unor cadre didactice care ar avea legătură cu plângeri depuse de unii părinți, relatează The Guardian.

Cele patru proiecte de lege, cunoscute ca "proiecte de lege de restabilire a drepturilor profesorilor" și adoptate joi în cadrul Adunării Naționale, au ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și să protejeze cadrele didactice din țară.

Unul dintre proiectele de lege, care a fost sprijinit în unanimitate de parlamentari, prevede că profesorii nu vor mai fi suspendați automat dacă sunt acuzați de abuz asupra copiilor. De asemenea, proiectul de lege le interzice directorilor de școli să minimalizeze sau să ascundă activitățile care ar fi putut încălca drepturile unui profesor.

Decizia Parlamentului sud-coreean a fost salutată de sindicatele din domeniul Educației.

"Adoptarea cu succes a acestor legi se datorează eforturilor profesorilor care au ieșit în stradă în fiecare săptămână (...) Le exprimăm profunda noastră recunoștință", a declarat Federația coreeană a Profesorilor.

Sindicatul Coreean al Profesorilor și al Lucrătorilor din Educație a catalogat adoptarea celor patru proiecte de lege ca fiind "un prim pas spre normalizarea educației publice și garantarea autorității profesorilor", însă a avertizat că aplicarea eficientă a acestor legi ar putea fi o provocare din cauza lipsei de resurse umane suficiente, a unui sprijin bugetar și a unei legislații suplimentare.

O prevedere controversată ar fi permis profesorilor să realizeze o evidență a elevilor care au încălcat drepturile profesorilor la școală, ceea ce ar fi putut afecta perspectivele de admitere la universitate, motiv pentru care a fost eliminată din forma finală a proiectului de lege.

Proteste în Coreea de Sud după ce o profesoară de 23 de ani s-ar fi sinucis din cauza abuzurilor părinților

Modificarea legislației din Educației a avut loc după mai multe săptămâni de proteste de amploare ale profesorilor care și-au exprimat nemulțumirea față de tratamentul abuziv pe care spun că îl primesc atât din partea părinților, cât și a elevilor, inclusiv fiind acuzați de abuz asupra copiilor pentru că au disciplinat elevii.

Protestele angajaților din sistemul sud-coreean de învățământ au fost declanșate de moartea unei profesoare de școală primară în luna iulie. Tânăra în vârstă de 23 de ani a fost găsită moartă la școala sa din Seul, după ce s-ar fi sinucis pe motiv că și-ar fi exprimat anxietatea în legătură cu plângerile din partea părinților abuzivi. De atunci, au ieșit la iveală și alte sinucideri de profesori suspectate a fi legate de plângeri răuvoitoare.

În august, Guvernul de la Seul a prezentat un set de măsuri pentru a îmbunătăți drepturile profesorilor, inclusiv măsuri pentru a aborda plângerile abuzive. În capitala sud-coreeană, un serviciu de chatbot va fi introdus în școli pentru a se ocupa de plângerile părinților în numele profesorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE