Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma bugetară, revizuită de coaliție. Unele venituri vor scădea cu 15%. Sporuri reduse, desființarea de posturi și comasarea unor instituții

La două luni și jumătate de la începerea discuțiilor pe tema reformei bugetare, coaliția a mai revizuit măsurile, după negocieri chiar cu aleșii locali. Guvernul vrea să taie 4 miliarde de lei din cheltuielile statului, prin reducerea unor sporuri, desființarea unor posturi, dar cu mai multe excepții, și comasarea unor instituții.

Numărul secretarilor, subsecretarilor și consilierilor de stat, precum și al vicepreședinților din aparatul de lucru al Guvernului trebuie redus până la 1 ianuarie 2024. Însă problema este la eșaloanele inferioare, acolo unde posturile ocupate de șefii de birou vor fi desființate din organigrama bugetară.

Noua variantă a reformei bugetare

Cu excepția funcțiilor unice, autoritățile speră să elimine cât mai mult din cele peste 200.000 de posturi vacante existente în momentul de față. Iar în cazul posturilor de conducere, se speră ca ponderea acestora la nivelul aparatului bugetar să fie redusă de la 12%, cât este în momentul de față, la doar 8 procente.

  • Sindicaliștii spun că, prin limitarea sporurilor și a indemnizației de hrană, veniturile unora dintre angajați se vor micșora chiar și cu 15%.

Marian Arhire, primar Sânpetru: "Sunt multe birouri unde cetățeanul trebuie să vină, iar noi, ca și administrație publică, trebuie să îi rezolvăm problemele. Ori cu un aparat subdimensionat, nu vom putea niciodată să răspundem în termen tuturor cererilor".

Planul Guvernului, de a strânge bani la buget, se face și prin limitarea sporurilor și indemnizației de hrană. Iar indemnizația de hrană și voucherele de vacanță vor mai fi acordate doar acelor bugetari care vor avea indemnizații nete până la 8.000 de lei. Sporurile vor totaliza cel mult 15% din salariul de bază, dar nu vor depăși în total suma de 1.500 de lei.

Cum este afectat sistemul bugetar

Bogdan Hossu, președinte CNS: "Cei din sectorul bugetar vor fi afectați de măsurile legate de limitarea sporurilor, care evident, la veniturile pe care le au astăzi, vor fi reduse. Veniturile respective, estimatul, arată că va fi o reducere de cel puțin 15% a veniturilor salariale."

Ion Cotoșaman, lider sindicalist sănătate: "Afectează în primul rând salariații cu veniturile lunare și așa mici. Mă refer aici la muncitori, la personalul auxiliar din sănătate, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare și chiar și asistenți medicali."

Afectat de aceste măsuri va fi și turismul intern, spun cei care au afaceri în domeniu. Mai ales că aproape 30% dintre turiștii care au fost la Mare anul acesta au folosit voucherele de vacanță.

Cristian Bârholescu, vicepreședinte ANAT SUD EST: "În statistici, vom vedea o scădere a circulației turistice cu 15-20 % în prima fază."

Guvernul vrea ca tichetele de masă să poată fi acordate și în bani.

Ionuț Nedea, director agenție de turism: "Dacă ele se vor da în bani, acest lucru va avea un impact negativ prin simplul motiv că există riscul ca parte din aceste sume să fie cheltuite pe altceva, nu pe vacanțe."

Reforma bugetară se va face și prin desființarea sau comasarea unor instituții care au atribuții sau se suprapun cu activitatea altor structuri de la nivel central și mai ales la nivelul administrațiilor publice locale, în așa fel încât să se obțină o reducere cu cel puțin 15% a numărului de angajați și una similară la nivelul cheltuielilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE