Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refolosirea stimulatoarelor cardiace, interzisă în România, dar nu peste tot în UE. Statele care permit procedura

Președintele Colegiului Medicilor din București consideră că faptele din dosarul stimulatoarelor cardiace „zdruncină încrederea unei părți a populației în corpul medical”.

Legislația din România interzice în mod explicit refolosirea dispozitivelor medicale, precum stimulatoarele sau defibrilatoarele cardiace.

La nivel european, Germania, Irlanda și Suedia permit această procedură. În aceste țări, stimulatoarele cardiace funcționale sunt recuperate de la persoanele decedate, sterilizate si reimplantate.

Practica de utilizare a stimulatoarelor cardiace și a altor dispozitive medicale nu este unitară in Uniunea Europeană. Germania, Belgia, Croația, Irlanda, Suedia și Țările de Jos, permit reutilizarea acestora. În Franța legislația acceptă doar recuperarea stimulatoarelor de la persoanele decedate, nu și reimmplintarea lor. Medicii francezi donează dispozitivele altor țări care pot aplica procedura integral.

Pe de altă parte, Austria, Grecia, Italia și Norvegia sunt doar câteva dintre țările care interzic complet reutilizarea aparatelor medicale condsiderate a fi de unică folosință.

Nici în alte zone ale globului, nu se aplică reguli identice. În Statele Unite ale Americii, pentru ca aceste aparate să fie reutilizate, trebuie să treacă prin niste proceduri stricte, iar funcționare necorespunzătoare poate atrage consecințe serioase pentru instituția care a reprelucrat dispozitivul respectiv.

În Canada nu este reglementată unitar reutilizarea. În unele provincii se reprelucrează aparatelede către instituții avizate, iar în altele este interzisă refolosirea. În Japonia eticheta fiecarui dispozitiv medical conține o mențiune referitor la regimul acestuia - „de unică folosință” sau „reutilizabil”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE