Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rectificare bugetară pozitivă. Mai multe ministere vor primi bani în plus

Deficitul bugetului se majorează cu 2,6 miliarde lei. Este prima rectificare bugetară pe anul acesta. Asta înseamnă că anul acesta guvernul speră să încaseze aproape 30 de miliarde de lei. În acelaşi timp, şi cheltuielile cresc la aproape 33 de miliarde de lei.

Cu atâția bani pe mână Guvernul a și început să-i împartă. Cei mai mulți bani merg la Ministerul Finanțelor, care-i va folosi pentru plăți legate de compensarea prețului energiei electrice și al gazelor.

Ministerul de Interne ar avea fonduri pentru plata despăgubirilor în cazul Colectiv, în vreme ce educația primește în plus doar 57 de milioane de lei.

În total, cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2022, se majorează cu 26.4 miliarde de lei. Cele mai mari sume merg către cheltuielile cu asistență socială și pentru plata unor dobânzi, dar și pentru subvenții și cheltuieli de personal.

„Un factor din punctul meu de vedere alarmant încă un cost de 4 miliarde la dobânzile pe care statul le platește din ce în ce mai mari pentru creditele pe care le ia ca să se mențină pe linia de plutire cu bugetul.

Să vă dau un exemplu, păi în momentul de față, deci plus cei 4 miliarde ajungem la vreo 18 miliarde de lei numai dobânzi de plătit în 2022 la creditele angajate de stat, ceea ce este uriaș”, a declarat Adrian Negrescu.

Unde se duc cei mai mulți bani

Cele mai mari sume merg către Ministerul Finanțelor, care primește 9.3 miliarde de lei, urmat de Ministerul Muncii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerul Energiei va primi banii pentru plata schemei de sprijin de compensare sau plafonare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale.

Primăriile vor primi 2 miliarde de lei pentru acoperirea plăților restante în valoare de 1m milliard de lei, a burselor elevilor și a progrmaului de hrană în școli. Pentru drumuri județene și comunale sunt alocate 192 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE