Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recensamânt 2022 | Recenzorii nu și-au primit banii, deși colectarea datelor s-a încheiat de aproape două luni

Recensământul populației s-a încheiat pe 24 iulie, dar recenzorii încă nu au fost plătiți. Institutul Național de Statistică așteaptă aprobarea unei Hotărâri de Guvern pentru a vira banii, dar oamenii și-au pierdut răbdarea. Autoritățile anunță că recenzorii ar urma să-și încaseze banii în luna octombrie.

Recensământul efectuat de Institutul Național de Statistică s-a desfășurat în două etape: autorecenzarea online și recenzarea persoanelor în teren. Cei care au realizat interviurile pe teren timp de două luni trebuie să primească șapte lei pentru fiecare chestionar completat, în cazul persoanelor fizice și 3,5 lei per chestionar pentru recenzarea locuinței.

Purtătorul de cuvânt al Recensământului, Bogdan Drăghia, a explicat de ce recenzorii nu și-au primit banii până acum.

Bogdan Drăghia - Noi am așteptat rectificarea bugetară. Hotărârea de Guvern era pregătită, dar nu putea să plece pe circuitul de avizare, până la aprobarea rectificării bugetare. Hotărârea de Guvern a plecat pe circuit, acum trebuie să respectăm aceste termene legale, care nu sunt stabilite de INS. După ce se aprobă HG și va fi publicată în Monitorul Oficial, banii vor fi virați către respectivele primării și vor ajunge la recenzori.

Când ar trebui să-și primească recenzorii banii

Euronews a stat de vorbă cu mai mulți recenzori, iar aceștia se declară dezamăgiți de modul în care au fost tratați. Guvernul a alocat 192 de milioane de lei pentru plata recenzorilor, iar autoritățile anunță că banii ar urma să fie virați în prima jumătate a lunii octombrie.

Bogdan Drăghia - Sunt anumite chestionare care au fost completate incorect sau greșit. Chestionarele greșite nu vor fi plătite. INS nu dorește să valideze un număr mai mic de chestionare, astfel încât să nu plătească recenzorii. Ar fi contraproductiv pentru noi.

Estimarea noastră este că până pe 7 octombrie, Hotărârea de Guvern ar trebui să fie publicată în Monitorul Oficial. Este posibil să fie respectat acest termen, noi sperăm să se întâmple înainte de 7 octombrie.

Peste 18 milioane de români au fost recenzați în acest an. Autoritățile vor publica rezultatele la finalul anului viitor, după ce toate datele vor fi procesate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE