Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recensământul, plin de probleme. Românii nu vor să raspundă la întrebări de frica autorităților de control

Nu vor să raspundă la întrebările pentru recensământ de frica autorităților de control, acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu deschid ușa recenzorilor. Până în acest moment 60% din populația țintă a completat formularul. Chiar și așa mai sunt 10 milioane de români care trebuie să participe la recensământ. Procesul poate fi încetinit din cauza crizei majore de recenzori. Până acum au ieșit pe teren mai puțin de jumătate din numarul necesar.

Românii nu descid ușa recenzorilor

Doamna Margareta și-a deschis ușa casei pentru că știa că astăzi va ajunge recenzorul la ea. A fost anunțată de președintele de bloc, ca să fie asigurată prezența la domiciliu. Însă nu toată lumea accept să răspundă la întrebări.

„Din informațiile pe care le avem până în acest moment, foarte multe personae care se tem să dea răspuns recenzorilor, sunt cele care stau în chirie și probabil neavând forme legale, se tem că aceste informații furnizate către noi să nu ajungă la alte instituții. Dar informațiile furnizate catre INS în acest process de recensământ nu pleacă mai departe, ele sunt folosite doar pentru calcularea statisticilor și atât. Noi vom face publice doar statistici, datele colectate urmând a fi distruse la trei luni după publicare”, a explicat Bogdan Drăghia consilier INS.

Datele prelucrate de către INS ajută pentru să avem o imagine de ansamblu asupra populației. Pe baza acestor statistici se acordă diverse fonduri pentru investiții, dar mai ales se arată clar condițiile de trai a populației.

„E foarte important, să știm și noi măcar câți suntem. Lucrez în învățământ, le spun copiilor ce populație are România… pai între și între, înca nu se știe”, a precizat un profesor.

„Nu aștept recenzorii acasă. Am fost plecată și nu am avut acces la internet, că as fi facut-o, chiar mi-am droit foarte mult. Un lucru foarte bun, trebuie să știm câti suntem, cum suntem, cum stăm”, a mărturisit o femeie.

Aproximativ două milioane de chestionare completate online sunt invalide

După încheierea etapei de autorecenzare, atunci când românii au completat chestionarul online, INS a anunțat că sunt mai bine de două milioane de chestionare invalidate.

„Ca și autorecenzat pe blocul acesta ar fi cam 30 de apartamente din 88 cât are, numai că nu sunt toate bune. Mama tata și copil mic când au recenzat persoanele au recenzat ... adulții, copilul l-au lasat. Pai domn`le este și el cetățean, are și el drepturi, trebuie să fie recenzat, trebuie sa-I faci”, a precizat Flaviu Raitmeier, recenzor.

60% din populația țintă a fost recenzată

Până în acest moment 60% din populația țintă a fost recenzată. Această cifră cupride atât oamenii care au completat chestionarul online cât și cei care au deschis ușa recenzorilor pentru a răspunde la întrebari. Cu toate acestea înca 10 milioane de români trebuie să participle la recensământ, însaâ procesul s-ar putea încetini, doar în Bucuresti lipsesc 980 de recenzori dintr-un total de 1650.

Cei care vor sa devină recenzor se pot prezenta la Primaria de sector. Acolo se va face o instruire de câteva ore și apoi poate pleca pe teren, după propriul program de muncă. Un sector de recenzare cuprinde 600 de locuințe, iar recompensele poat ajunge până la 9000 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE