Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recensământ 2022. Două milioane de chestionare completate online sunt invalide

În jur de 800 de mii de chestionare online de la recensământ nu sunt valide, iar persoanele care le-au completat urmează să fie vizitate de recenzori acasă. În total sunt două milioane de chestionare cu probleme, însă cele mai multe dintre ele sunt în curs de a fi validate, a declarat președintele Institutul Național de Statistică în direct la Euronews.

Mulți dintre cei care au complet incorect nu ştiu că, de fapt, figurează drept nerecenzaţi, pentru că platforma nu anunță acest tip de situații.

Din cele două milioane de chestionare online cu probleme, între 30 și 40 la sută nu sunt valide. Aceste persoane trebuie să primească recenzorul acasă dacă vor să fie luate în calcul la acest recensământ. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a explicat că restul chestionarelor cu probleme sunt în curs de a fi validate.

„Diferența de aproape două miliaone este constituită din trei categorii de chestionare: în primul rând avem chesitonare care sunt validate și se referă la locuințele secundare care nu sunt locuite și care trebuiau să fie declarate, în al doilea rând sunt invalidate întrucât au fost raportate de aceeași persoană de mai multe ori și prin sistemul pe care îl avem, avem aceasta posibilitate, și avem o altă parte de chestionare care au fost invalidate în aceasta etapă întrucat nu au fost completate câmpuri esențiale din cadurl chestionarului”, a explicat Tudorel Andrei.

Românii, reticenți cu privire la autorecenzare

Platforma pentru autorecenzare nu îi anunță automat pe cei cărora le-a fost invalidat chestionarul. Fiecare cetățean care s-a autorecenzat trebuie să intre pe site-ul pe care și-a introdus datele la secțiunea de verificare pentru a vedea dacă a completat chestionarul corect.

Anunțul întârziat al procedurii de verificare a autorecenzării și problemele inițiale ale softului îi pot face pe cetățeni reticenți față de instituțiile statului, este de părere profesorul de sociologie, Ioan Hosu, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai.

„Neîncrederea tinde să devină generalizată când vine vorba de eficiența instituțiilor statului de a duce la bun sfârșit și în parametri. Efectele vor fi pe termen lung. Chiar dacă vorbim de puține cazuri, spun unii, mii, dar discuțiile astea vor exista și vor spune. Nu prea am încredere”, a explicat Ioan Hosu.

Recenzorii vor merge din uşă în uşă până în 17 iulie, iar cei care nu le răspund riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei. Institutul Național de Statistică transmite că invalidarea celor aproximativ 800 de mii de chestionare nu generează costuri suplimentare cu recenzorii. INS era pregătit să suporte cheltuieli mai mari în cazul în care nu atât de muli români s-ar fi autorecenzat.

Niciunul din românii căruia i-a fost invalidat chestionarul online nu a beneficiat de ziua liberă pentru autorecenzare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE