Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De câteva zile, mii de recenzori bat din ușă în ușă pentru recensământul populației. Se estimează că, undeva la 47% din populația rezidentă ar fi completat chestionarul online.

La Iași, pentru o populație estimată de peste 700 de mii de locuitori, sunt peste 1000 de recenzori care zilnic colectează informații.

Oamenii nu deschid ușile recenzorilor

În jurul orei 10:00, Ionel Moldovan începe să facă recenzarea din ușă în ușă într-un bloc din Iași. Munca de recenzor nu este însă ușoară.

Pentru persoanele pe care nu le găsește acasă, sau nu răspund la sonerie, Ionel lasă un bilețel. Va reveni la aceeași adresă de două ori, până când cineva îi va răsounde.

Abia la etajul unu a răspuns prima familie. Pentru cineva care cunoaște deja întrebările din chestionar totul durează doar zece minute.

La etajul trei, din patru apartamente a răspuns doar o singură persoană, care însă l-a rugat pe recenzor să revină după ora 16:00.

Și internetul le dă mari bătâi de cap uneori.

În trei ore a recenzat cinci apartamente

La ora 13:30, dintr-un bloc cu 19 apartamente recenzorul a reușit să facă cinci înregistrări și să lase bilețele la toate apartamentele care nu sunt recenzate în perioada de autorecenzare.

„Au impresia că vor primi întrebări despre câte mașini au, ce conturi bancare, o grămadă de alte inepții care au fost tot prin Facebook și prin alte mijloace au fost promovate și care nu au nici o bază reală pentru că nu se pun astfel de întrebări. Chiar astăzi, într-un interviu, o doamnă spunea: doar atât a durat? Așteptându-se, probabil, să stăm, nu știu, o oră-două la un chestionar”, spune Ionel.

Ionel Moldovan este unul dintre cei 298 de recenzori din municipiul Iași. În primele trei zile a recenzat 50 de persoane. La nivelul județului sunt alți 720 de recenzori.

Până pe 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane valide. Persoanele care refuză recenzarea riscă o amendă între 1000 și 3000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE