Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recensământ 2022: De ce nu vor merge de astăzi recenzorii să culeagă date de la populație

Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Programului Recensământ 2022, a anunțat la „Bună seara, România!” că, începând cu data de 31 mai, recenzorii vor intra pe teren, pentru a-și cunoaște sectoarele de recenzare.

„Recenzorii vor intra pe teren, dar își vor cunoaște sectoarele de recenzare. Fiecare recenzor va primi o zonă, cu un număr de locuințe, pe care va trebui să le viziteze. Va merge pe teren, nu trebuie să intre în contact cu oamenii. Dacă dorește să aibă discuții preliminare este la alegerea lui. Colegii mei vor seta tabletele, astfel încât pe fiecare să avem harta sectorului respectiv, să avem exact evidența persoanelor care trebuie să fie vizitate, să nu se mai ducă la adresele unde nu este necesar”, a mai spus Bogdan Drăghia.

Tot el a mai adăugat că recenzorii vor începe să bată la ușile locuințelor începând cu data de 1 sau 2 iunie, deoarece numărul tabletelor este mare și trebuie corelate bazele de date, fiind un proces destul de complicat.

Care este diferența între ultimul recensământ și cel din 2022

„Data trecută au fost 10 zile, acum vom avea aproape șase săptămâni, până pe 17 iulie. Data trecută nu am avut autorecenzare, recenzorii au mers pe teren și au intrat în fiecare locuință. Diferențele sunt notabile. Credem că și această parte a doua va fi un succes. 17 iulie este termenul limită, nu se va mai modifica acest termen, chiar dacă recenzarea propriu-zisă începe mai târziu”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Programului Recensământ 2022.

De ce nu se poate continua cu autorecenzarea în paralel cu recenzarea pe teren?

„Nu putem să lucrăm cu două baze de date. Am avut, în prima parte, pe lângă autorecenzarea pe care puteam să ne-o facem noi, acasă, un număr de aproximativ 7.000 de centre de autorecenzare asistată, care s-a făcut tot pe tablete, deci ar fi fost un efort foarte mare și ar fi apărut niște lucruri care nu ar fi fost bune pentru partea finală, pentru partea de calcul a acestor date. Ar fi încurcat foarte mult”, a mai explicat Drăghia.

Recenzorul va merge și la acele locuințe și dacă nu va găsi pe nimeni, poate lua legătura cu un vecin, cu o persoană apropiată și va încerca apoi să ia legătura și cu proprietarul.

Urban vs. rural. Ce vă spun aceste informații despre digitalizare?

S-a constatat o diferență între mediul urban și rural în privința autorecenzării, nefiind însă una semnificativă.

„Este undeva în jurul a cinci procente. Este drept, în mediul rural a predominat această autorecenzare asistată. A depins foarte mult de primării, de primari, cum s-au organizat și cum au reușit să-i determine pe oameni să meargă la centrele de autorecenzare asistată. Județul Harghita este pe primul loc, urmat de județele Covasna și Brașov. Eu m-am referit la procente din populația țintă. Într-adevăr, cele mai multe chestionare s-au completat în Capitală, dar are și o populație țintă mult mai mare. La polul opus sunt județele Iași și Dolj”, a mai adăugat acesta.

Ce se întâmplă dacă refuzăm recenzarea?

Recenzorul are în chestionar o secțiune în care poate bifa că persoana respectivă refuză recenzarea și poate fi pasibilă de amendă. Amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Ziua liberă

„Persoana care s-a autorecenzat are 12 luni să solicite această zi liberă angajatorului. Ziua liberă a reprezentat una dintre principalele „probleme” ale persoanelor care sunau la call center-ul recensământului, tocmai de aceea au fost multe persoane care au completat de mai multe ori chestionarul, pentru că prima dată și-au dat seama că au greșit ceva și sistemul nu le-a eliberat acea dovadă, alte persoane și-au dat seama că au greșit după ce au trimis chestionarul și ne-au întrebat cum se rezolvă. Am avut soluții și pentru acele persoane. În primele zile după ce transmitem chestionarul este normal să nu primim acea dovadă, pentru că trebuie să treacă un termen de cel mult șapte zile. Ulterior, acest termen s-a scurtat”, a mai explicat Bogdan Drăghia.

Cum recunosc recenzorul când bate la ușă?

Fiecare recenzor are o legitimație și o tabletă și poate fi foarte ușor de identificat. Fiecare dintre noi are dreptul să solicite prezentarea legitimației. Mai mult, sunt instruiți să arate persoanelor recenzate ceea ce completează în chestionar, pentru a nu exista niciun fel de suspiciune.

Pe de altă parte, recenzorul nu are voie să infuenteze răspunsurile oamenilor și nici nu este obligat să intre în locuințe, putând completa chestionarul la intrare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE