Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul Național de Statistică vine cu noi precizări despre locul nașterii în chestionarele pentru recensământ

INS vine cu noi informații pentru completarea chestionarelor de recensământ: „La locul nașterii vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea”, transmite INS pe Facebook.

https://www.facebook.com/INSTATISTICA/posts/322648879974976

Dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

Anunțul, făcut după o lună și jumătate de la începutul recensământului on-line, creează confuzie în rândul populației care s-a autorecenzat deja, dar vine în contradicție și cu rubrica „locul nașterii” de pe cartea de identitate a persoanelor care urmează să completeze chestionarul.

Institutul Național de Statistică a venit ulterior cu explicația că în România se folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căreia locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.

Potrivit celui mai recent comunicat de presă de pe site-ul insse.ro, această modalitate de înscriere a locului nașterii nu reprezintă o noutate metodologică a recensământului pe 2021, ea regăsindu-se, în aceeași formă, și la recensămintele efectuate în România și în țările membre ale Uniunii Europene, în anii 2002 și 2011.

INS solicită ca la completarea chestionarului de recensământ să fie citite cu atenție informațiile ajutătoare din dreptul întrebărilor.

Momentan, nu se știe ce se va întâmpla cu chestionarele deja completate, dacă acestea vor fi declarate nule sau dacă se vor lua în considerare. O poziție oficială nu a fost anunțată.

Persoanele care doresc să se autorecenzeze o pot face până la data de 15 mai 2022, pe https://www.recensamantromania.ro/.

4.587.828 de chestionare on-line au fost completate în primele șase săptămâni, de la începutul etapei de autorecenzare (perioada 14 martie-25 aprilie 2022). Județele cu cele mai multe chestionare completate on-line au fost: Municipiul București, cu 385.179, Brașov, cu 185.986, Cluj, cu 183.836 și Timiș, cu 162.700.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE