Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții în lanț după ce Boris Johnson a demisionat: ”Trebuie să își ceară iertare Reginei. Oamenii care fac reguli trebuie să le respecte”

Publicat de: Mirabela Vasile

Criza politică din Londra a generat un val de reacții nu doar în Marea Britanie, ci în toată lumea. Decizia lui Boris Johnson să demisioneze de la conducerea Partidului Conservator va declanșa și o luptă pentru putere. 

O cursă pentru conducerea partidului ar urma să aibă loc în vară. Cât despre demisia din funcția de premier, specialiștii în politică externă susțin că atmsofera este extrem de ostilă, așa că presiunea ca Boris Johnson să plece din fruntea guvernului britanic cât mai repede este tot mai mare. 

Demisia lui nu va afecta însă poziția internațională a Marii Britanii, spun experții în politică externă. 

Chiar înainte ca Johnson să ia marea decizie, ministrul Științei George Freeman și-a prezentat demisia și i-a sugerat liderului de cabinet să facă același lucru și să îi ceară iertare Reginei Angliei.

„Boris Johnson trebuie să predea sigiliile mandatului, să-şi ceară iertare Majestăţii Sale şi să o sfătuiască să numească un prim-ministru interimar”, a afirmat George Freeman, pe Twitter, care şi-a comunicat în această dimineaţă decizia de demisiona din cabinetul condus de Johnson. 

Șeful partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a salutat decizia lui Boris Johnson de a demisiona din funcțiile de lider conservator și premier. Liderul politic spune că acesta ar fi trebuit să plece de mai multă vreme. Demisia premierului este „o veste bună” pentru țară, a adăugat el, spunând că Marea Britanie are nevoie de „un nou început”.

Vezi și: Boris Johnson și-a anunțat demisia din fruntea Partidului Conservator: „Sunt trist că renunț la cel mai bun job din lume!”

„Partidul Conservator a provocat haos în țară în timpul celei mai grave crize privind costul vieții din ultimele decenii. Și nu pot pretinde acum că sunt cei care au rezolvat problema. (…) Ei sunt la putere de 12 ani. Prejudiciul pe care l-au făcut este profund”, a spus liderul opoziției.

Nici britanicii nu s-au abținut din a-l critica pe Boris Johnson și spun că sunt foarte dezamăgiți de modul cum șeful guvernului a condus țara.

”A încălcat încrederea care i-a fost acordată. Trebuie să recunoască faptul că nu mai are o autoritate morală de a conduce și că pentru el s-a terminat.”, a declarat unul dintre cetățeni.

”Mulți dintre noi am făcut sacrificii în timpul COVID. Mulți dintre noi nu ne-am putut lua rămas bun de la cei dragi, am respectat reguli. Oamenii care fac reguli trebuie cel puțin să le respecte ei înșiși.”, a adăugat un altul.

”Este o dezamăgire totală”, a conchis o britanică.





ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE