Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Demisia lui Sorin Cîmpeanu. Ce spune un fost ministru al educației despre viitorul învățământului

Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, fost rector al Universității din București și actual vicepreședinte CNATDCU a vorbit la Euronews România despre demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației.  

A plagiat sau nu Sorin Cîmpeanu?

„În acel caiet de lucrări practice domnul ministru a fost co-autor, împreună cu un profesor, iar la următoarea ediție a devenit autor principal al unor articole pe care nu le redactase domnia sa. Explicația care ni s-a oferit de conducătorul de doctorat a fost că domnia sa i-a transmis calitatea de autor al acelor capitole ca și cum acea calitate poate fi transmisă de la o persoană la alta. Eu nu am înțeles în ce constă acest mecanism. Dacă tu ești autorul unei lucrări nu poți să o lași prin testament unui urmaș. Ceea ce avem aici se califică la un plagiat. Asta e clar. Cu știința autorului original al lucrării. Trebuia să se semnaleze că acel capitol a fost preluat de la altcineva”, a spus Mircea Dumitru, în direct pentru Euronews România.

Să ne așteptăm să cerceteze comisiile specializate un om care s-a retras din fruntea Ministerului Educației?

Mircea Dumitru: Proiectul de lege pentru învățământul superior prevede reformarea CNATDCU, pornind de la ideea că nu ar trebui să mai aibă un rol în evaluarea acestor teze de doctorat sau a altor lucrări asupra cărora planează suspiciuni de plagiat. Vom vedea ce se întâmplă în continuare, dar experiența pe care am avut-o până acum a fost aceea că universitățile care au dat acele titluri de doctor nu au făcut până la capăt aceasta activitate de evaluare și nu au propus retragerea titlurilor, nici măcar atunci când erau dovezi foarte clare că lucrările nu erau elaborate în conformitate cu standardele acestea ale eticii și cercetării științifice. Cred ca pentru o anumită perioadă acest organism ar trebui să fie păstrat și să funcționeze în continuare.”

Pot și alții să demisioneze când ajung într-un astfel de punct?

„Am văzut că este foarte greu pentru oamenii care sunt în funcții foarte înalte să accepte că au greșit și să-și dea demisia pentru a apăra onoarea instituției, pentru a transmite un mesaj de încredere în aceste instituții către cetățenii săi. Sunt  probabil și alții care ar trebui să facă același lucru. Din păcate e un fenomen care are o extindere foarte mare, mai ales cei care și-au susținut doctoratul înainte de anul 2000, pentru că în vremea respectivă nu erau bine cunoscute aceste reguli care în lumea academică funcționau deja, mai ales în țările din vest, dar care trebuiau să fie aplicate și în România, dar pentru că nu au fost acum observăm că oameni care au făcut doctoratul în anii `90 sau imediat după anii 2000 au probleme foarte mari, în legătură cu felul în care trebuie redactată, din punct de vedere științific, o astfel de lucrare de cercetare pentru doctorat. Probabil vom mai vedea astfel de cazuri, pentru că cei care și-au susținut doctoratul atunci sunt la o vârstă la care acum ajung demnitari. Când dânșii vor ieși din scena publica vor veni alte generații care și-au făcut doctoratul în acești ani, iar noi acum respectăm foarte strict aceste reguli la universități. Foarte probabil peste 10-15 ani nu vom mai avea acest fenomen”, a mai spus vicepreședintele CNATDCU.

Potrivit senatorului Ștefan Pălărie, discutăm despre șapte miniștri ai Educației din 24 asupra cărora au planat suspiciuni de plagiat.

Avem al doilea ministru al Educației, demisionat pe fondul unui scandal de plagiat, după domnul Mang, acum un număr de ani. Suntem la al treilea premier al țării care se află în poziția de suspiciune de plagiat: domnul Victor Ponta, Gabriel Oprea și, în acest moment, la fruntea statului - Nicolae Ciucă”, a transmis senatorul Ștefan Pălărie.

Ce urmează pentru Ministerul Educației

Din punctul de vedere al fostului ministru al Educației, Mircea Dumitru, va fi foarte greu oricui să rezolve situația atât de complicată, într-un timp atât de scurt, la ministerul Educației.

„Situația școlii din România este complicată, și din punct de vedere politic, și obiectiv vorbind. Va fi foarte greu oricui să rezolve situația atât de complicată, într-un timp atât de scurt, la ministerul Educației. Presupunând că însuși Spiru Haret ar putea să preia această funcție și lui i-ar fi foarte greu să rezolve aceste probleme. Probleme sunt la nivelul învățământului preuniversitar. Aici au fost făcute propuneri care specialiștilor educaționali li s-au părut dăunătoare - posibilitatea ca anumite persoane care n-au făcut pregătire psihopedagogică să poată preda la nivelul școlilor gimnaziale și al liceelor. Au fost argumente care nu puteau fi luate în considerare în mod serios”, a spus fostul ministru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE