Cele două puteri nucleare din Europa, Franța și Marea Britanie, alături de Germania, au amenințat Iranul cu mecanismul de „snapback”, dacă regimul de la Teheran nu reia negocierile privind programul nuclear.
Mesajul a fost transmis clar de către miniștrii de externe ai acestui grup numit E3, alături de șeful politicii externe din Uniunea Europeană, care au discutat cu ministrul de Externe iranian, Abbas Araqchi. A fost prima discuție după ce Israelul și SUA au atacat instalațiile nucleare iraniene, luna trecută.
Trei mari puteri europene au amenințat Iranul cu mecanismul de „snapback”
Acel mecanism de „snapback” presupune revenirea la sancțiunile ONU. Iar cele trei mari puteri europene au dat Iranului și un termen limită care prevede ca totul să fie rezolvat până la finalul lunii august.
Reacția Iranului a venit imediat și acuză cele puteri din grupul E3 că nu au argumente legale.
„Statele Unite sunt cele care au părăsit masa negocierilor în iunie 2025 și au ales opțiunea militară, nu Iranul. Dacă UE/E3 doresc să joace un rol, ar trebui să acționeze în mod responsabil și să renunțe la politicile de amenințare și presiune, inclusiv la snapback, pentru care nu au absolut niciun temei moral sau legal. Negocierile sunt posibile atunci când cealaltă parte va fi pregătită pentru un acord nuclear echitabil, echilibrat și reciproc avantajos”, a transmis ministrul de Externe iranian, Abbas Araqchi.
Cele trei țări europene, împreună cu China și Rusia, sunt părțile rămase la acordul din 2015 – din care SUA s-au retras în 2018 – care a ridicat sancțiunile împotriva Iranului în schimbul restricțiilor asupra programului nuclear iranian.
Pe 18 octombrie expiră rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind acest acord. Iar procesul ar urma să dureze 30 de zile.
Informația a fost confirmată de o sursă diplomatică franceză, citată de Reuters, care a subliniat hotărârea de a utiliza mecanismul de snapback, dacă Iranul nu se conformează până la sfârșitul verii.
Din cauza atacurilor israelienilor și americanilor asupra instalațiilor nucleare din Iran, inspectorii agenției de supraveghere nucleară a ONU au plecat din Iran.
Doi diplomați europeni vor colabora cu partea americană pentru a demara negocierile cu Iranul, însă e greu de cerzut că se va ajunge la un acord până latermenul stabilit, adică finalul lunii august.