Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția ACCEPT, după ce reprezentantul BOR a spus că "homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creștinismul ortodox"

În decembrie 2023, Vaticanul a anunțat că preoții romano-catolici vor putea binecuvânta cupluri de același sex, însă fără a fi oficiate liturghii sau ritualuri obișnuite ale Bisericii. Hotărârea a fost una oficială și aprobată de Papa Francisc. Cu toate acestea, Vaticanul a subliniat că se opune ferm, în continuare, față de căsătoria persoanelor de același sex.

A venit și reacția Bisericii Ordodoxe Române, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, care consideră, în continuare, homosexualitatea un păcat.

Reacția ACCEPT după poziția BOR față de homosexualitate

Însă Florin Buhuceanu, reprezentantul Asociației ACCEPT, spune că persoanele LGBTQ cer ca statul român să le respecte drepturile consfințite și printr-o hotărâre a CEDO. În plus, acesta îl contrazice pe Bănescu și spune că poziția Papei este poziția Bisericii Catolice.

Florin Buhăceanu, lider ACCEPT: "Nu e vorba de poziție personală a Papei, e vorba de poziția pastorală a Bisericii universale creștine, a Bisericii Catolice. Asta e o nuanță importantă. În al doilea rând, atacul asupra noastră și asupra familiilor noastre e inacceptabil.

Ceea ce cerem noi este ca familiile noastre să fie protejate legal de către statul român. Nimeni n-a cerut Bisericii Ortodoxe să-și schimbe poziția pe vreun subiect sau altul. Statul român nu este Biserica Ortodoxă, iar Biserica Ortodoxă nu este statul român. Este apanajul statului să-și definească relațiile cu cetățenii și cum protejează juridic toate familiile din România, nu doar cele bazate pe căsătorie."

  • Asociația ACCEPT este o organizație neguvernamentală pentru drepturile omului din România, care apără și promovează drepturile comunității LGBTQIA+

Reprezentantul BOR nu respinge libertatea fiecăruia de a-și alege modul de viață, însă respinge cu fermitate căsătoriile între cupluri de același sex.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE