Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Olena Zelenska vorbește despre drama femeilor ucrainene abuzate sexual

Soldații ruși trebuie să fie trași la răspundere pentru violarea femeilor ucrainene și pentru comiterea altor acte de violență sexuală în timpul războiului din Ucraina, a declarat luni prima doamnă a țării, Olena Zelenska, la o conferință internațională privind prevenirea violenței sexuale în conflicte.

Victimelor le este dificil să depună mărturie din cauza războiului

Zelenska a declarat la summitul de la Londra că violența sexuală este comisă „în mod sistematic și deschis”, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește. Înregistrări telefonice au arătat soldați ruși discutând deschis despre violuri cu rudele lor acasă, a spus Zelenska.

„Violența sexuală este cel mai crud, cel mai animalic mod de a dovedi stăpânirea asupra cuiva. Iar pentru victimele acestui tip de violență, este dificil să depună mărturie în timp de război, deoarece nimeni nu se simte în siguranță”, a spus ea, potrivit AP.

Violența sexuală, o armă de război

„Acesta este un alt instrument pe care îl folosesc ca armament. Aceasta este o altă armă din arsenalul lor în acest război. De aceea folosesc acest lucru în mod sistematic și deschis", a adăugat ea.

Zelenska a vizitat apoi reședința oficială a premierului Rishi Sunak, la numărul 10 Downing Street. Ea a fost întâmpinată de soția lui Sunak, Akshata Murty, iar cele două femei au împodobit bradul de Crăciun din fața reședinței, în fața fotografilor adunați.

Zelenska este așteptată să se adreseze marți parlamentarilor britanici în cadrul vizitei sale în Regatul Unit. Sunak a vizitat capitala ucraineană, Kiev, la începutul acestei luni, unde a oferit sprijinul continuu al Marii Britanii pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE