Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Kievul solicită Germaniei rachete Taurus, în timp ce contraofensiva ”se apropie”

Ucraina a trimis guvernului german o cerere oficială de livrare de rachete de croazieră aer-sol Taurus cu o rază de acțiune de cel puțin 500 km, a declarat sâmbătă Ministerul german al Apărării pentru AFP.

"Am primit o cerere din partea Ucrainei în ultimele zile", a declarat purtătoarea de cuvânt, fără a da detalii despre cantitățile în cauză.

Rămâne acum de văzut dacă Berlinul va da curs sau nu acestei cereri, care este posibil să declanșeze dezbateri interne aprinse.

Guvernul german a crescut semnificativ livrările de arme către Kiev în ultimele luni, dar până acum a fost reticent în ceea ce privește furnizarea de rachete de croazieră sau de sprijin pentru forțele aeriene ucrainene, cum ar fi asistența pentru livrarea de avioane de luptă F-16.

Taurus este o rachetă de croazieră aer-sol transportată de avioane de vânătoare și dezvoltată de compania germano-suedeză cu același nume. Datorită razei sale de acțiune, aceasta ar fi capabilă să lovească ținte aflate la mare distanță în spatele actualei linii de front din estul Ucrainei.

Fotbalul ucrainean continuă cu lupta pentru titlul suprem

Două echipe de fotbal exilate din orașele din estul Ucrainei, devastat de război, se vor întâlni duminică în partea de vest a țării, mai sigură, având în joc titlul de campioană.

Confruntarea dintre liderul competiției, Șahtar Donețk, și ocupanta locului doi, Dnipro-1, de pe Arena Lviv, va fi decisivă într-un sezon de fotbal care se termină conform programului în circumstanțe remarcabile.

Stadionul a fost unul dintre cele patru din Ucraina, inclusiv casa lui Shakhtar din Donețk, suficient de sigur în 2012 de agresiunea rusă pentru a găzdui împreună cu Polonia Campionatul European din acel an.

Shakhtar conduce cu cinci puncte și are nevoie doar de o remiză în acest weekend pentru a-și asigura titlul înaintea ultimei etape programate pe 4 iunie.

"Cred că va fi poate unul dintre cele mai bune meciuri pe care le-am jucat vreodată", a declarat săptămâna aceasta Ievgen Dykyi, șeful executiv al ligii ucrainene, într-o convorbire telefonică de la Kiev, pentru The Associated Press. "Pentru că situația de acum este foarte grea, iar toți jucătorii înțeleg acest lucru".

Rusia nu reușește să blocheze Ucraina la Organizația Mondială a Sănătății

Rusia a suferit un eșec vineri, când nu a reușit să blocheze intrarea Ucrainei în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cele zece țări care au intrat în Consiliul Executiv pentru trei ani - printre care se numără atât Ucraina, cât și Coreea de Nord - sunt de obicei alese prin aclamație în timpul Adunării Mondiale a Sănătății, a cărei 76-a sesiune se desfășoară în prezent la Geneva.

Însă, din cauza încercării Moscovei de a împiedica Ucraina să se alăture acestui forum format din 34 de țări membre, care joacă un rol important în guvernanța OMS, a fost necesar să se organizeze un vot pentru prima dată din 1977.

Rezultatul a fost clar: candidații, nominalizați de fiecare dintre cele 6 regiuni ale OMS, au fost aleși cu 123 de voturi pentru și 13 abțineri.

"Votul de astăzi a fost o înfrângere răsunătoare pentru Rusia, care a eșuat în încercările sale nesăbuite de a submina autoritatea comitetelor regionale ale OMS și de a perturba activitatea Adunării Mondiale a Sănătății și a Consiliului Executiv al acesteia", a declarat, încântată, Evghenia Filipenko, ambasadorul Ucrainei la ONU la Geneva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE