Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 50. Hamas amână eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici

Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă, că a decis să amâne eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici până când Israelul se angajează să permită intrarea camioanelor cu ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Urmărește evenimentele din ziua 49 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • În primele 24 de ore ale armistițiului dintre Israel și Hamas au fost eliberați 52 de ostatici, iar printre ei se află și o femeie cu origini românești și fiica ei de cinci ani. Danielle Aloni a cerut cetățenia română în vară, împreună cu sora ei. Tatăl lor este cetățean român și este născut în România. Au mai rămas ostatici la Hamas, în continuare, sora ei, cumnatul și fiicele gemene ale acestora. Toți au fost răpiți din casă pe 7 octombrie, în timp ce Hamas a comis acele masacre. Israelul a confirmat că ostaticii eliberați de Hamas au ajuns pe teritoriul său.
  • Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că a primit o altă listă cu persoanele care vor fi eliberate în ziua de sâmbătă.
  • Palestinienii din sudul fâșiei Gaza au rămas șocați atunci când au văzut casele distruse.
  • Pentru prima dată, ajutorul umanitar a ajuns în nordul Gazei. Mai multe camioane cu ajutor umanitar au fost livrate de către Organizația Națiunilor Unite.
  • Ministerul palestinian de externe a condamnat "declarațiile de incitare rasială" făcute de olandezul Geert Wilders.
25/11/2023 , 18:45

Hamas amână eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici

Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă, că a decis să amâne eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici până când Israelul se angajează să permită intrarea camioanelor cu ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Oficialităţi israeliene au declarat sâmbătă seară că ostaticii nu au fost deocamdată predaţi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Biroul premierului israelian a publicat lista oficială cu numele celor 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri din Gaza în baza acordului între Israel şi Hamas. Printre cei 13 se află patru copii, unul dintre ei în vârstă de doi ani, şi şase femei de peste 70 de ani. Pe listă se află, printre alţii, o mamă în vârstă de 34 de ani şi fetiţele sale, de doi, respectiv patru ani, o femeie de 85 de ani şi o familie de trei generaţii - bunica, fiica sa şi nepotul.

Niciun bărbat nu a fost pus în libertate.

În virtutea acordului cu Hamas, Israelul a eliberat vineri, la rândul său, 39 de femei şi minori palestinieni din închisori. În plus faţă de ostaticii israelieni, Hamas a mai pus în libertate, în baza unui acord separat, zece thailandezi şi un filipinez, luaţi captivi în atacul din 7 octombrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Doha.

Armistiţiul între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Gaza a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07:00 (05:00 GMT). În această pauză de patru zile urmează să fie eliberaţi în total 50 de ostatici ai Hamas în Gaza şi 150 de deţinuţi palestinieni, aceştia din urmă aflaţi în închisori israeliene. 

25/11/2023 , 15:27

Eliberarea ostaticilor este benefică pentru autoritatea guvernamentală din Gaza

Omar Ashour, de la Institutul de Studii din Doha, consideră că eliberarea ostaticilor, ca parte a acordului de armistițiu, este benefică pentru entitatea guvernantă din Gaza.

"Hamas nu vrea un grup de această dimensiune. Este o responsabilitate majoră. Într-o situație de război care include monitorizarea și asigurarea securității pentru ei", a spus Omar Ashour, pentru Al Jazeera.

Gruparea Hamas mai are, în continuare peste 200 de ostatici, după ce a eliberat o parte vineri.

Între timp, apelurile au crescut cu privire la o prelungirea armistițiului de patru zile. În acest sens, președintele american Joe Biden a spus că șansele pentru așa ceva "sunt reale".

"Dacă nu există încălcări majore, iar aceste schimburi sunt pozitive pentru guvernul Netanyahu, este posibilă o extindere", a spus Omar Ashour.

25/11/2023 , 09:36

Palestinienii din sudul Fâșiei Gaza au rămas șocați atunci când au văzut casele distruse.

Fotojurnalista palestiniana Magdi Fathi a documentat mărturiile mai multor persoane care spun că nu a mai rămas nimic din casele lor din Khan Younis, ca urmare a bombardamentului Israelului asupra enclavei.

Sute de mii de palestinieni s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza, după ce Israelul le-a ordonat să evacueze regiunea de nord, pe fondul ofensivei terestre a forțelor israeliene în zonă. Cu toate acestea, unele zone sudice precum Khan Younis au fost vizate în mod repetat de forțele israeliene.

25/11/2023 , 09:36

Pentru prima dată, ajutorul umanitar a ajuns în nordul Gazei.

Crucea Roșie susține că i s-a permis trimiterea unui convoi de 61 de camioane cu ajutoare umanitare în Gaza.

Până acum, armata israeliană nu a permis ONU sau altor organizații internaționale să distribuie ajutor umanitar în această zonă, care este considerată o zonă de luptă pentru forțele israeliene.

Oamenii au rămas fără hrană și apă, iar spitalele din nordul Gazei nu mai au resurse.

25/11/2023 , 09:40

Ministerul palestinian de externe a condamnat "declarațiile de incitare rasială" făcute de olandezul Geert Wilders

Partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile din Olanda la începutul acestei săptămâni. Wilders este un susținător ferm al Israelului și pledează pentru mutarea Ambasadei Țărilor de Jos de acolo la Ierusalim și închiderea postului diplomatic olandez din Ramallah, a spus acesta, citat de AP.

Programul electoral al PVV susține că partidul dorește "mai puțin islam în Țările de Jos".

25/11/2023 , 15:33

Sâmbătă, Hamas ar trebui să elibereze 14 ostatici, iar israelul, între 39 și 42 de palestinieni

În cursul zilei de sâmbătă urmează să fie eliberați între 39 și 42 de palestinieni din închisorile israeliene. În schimb, 14 ostatici ținuți în Gaza ar urma să fie predați de Hamas Crucii Roșii, pentru a putea fi transferați în Israel.

Vineri, în cadrul armistițiului au fost eliberați 39 de prizonieri palestinieni, iar Hamasul a eliberat 13 israelieni ținuți ostatici.

În afara termenilor înțelegerii, Hamas a mai eliberat 10 cetățeni de naționalitate thailandeză și unul de cetățenie filipineză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE