Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 29. Teroriștii Hamas atacă trupele IDF care au încercat să deschidă ruta umanitară Salah Al-Din pentru evacuarea locuitorilor

Armata israeliană continuă să bombardeze țintele Hamas din Fâșia Gaza în timp ce premierul Benjamin Netanyahu insistă că luptele nu vor înceta până când teroriștii nu-i vor elibera pe toți cei peste 200 de ostatici.

Urmăriți și evenimentele din ziua 28 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Un atac asupra unui convoi de ambulanțe în orașul Gaza a ucis vineri cel puțin 15 persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Israelul a confirmat că a lovit o ambulanță, dar a adăugat că ținta ar fi fost luptătorii Hamas, fără a furniza dovezi.
  • O școală care găzduia civili strămutați și persoane care se evacuau spre sud a fost, de asemenea, lovită de Israel, potrivit ministerului, ucigând cel puțin 20 și, respectiv, 14 persoane.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat vineri o călătorie în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Netanyahu. El se va deplasa sâmbătă în Iordania pentru un summit cu mai mulți lideri arabi.
  • Cel puțin 9.227 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie. Mai mult de 1.400 de persoane au fost ucise în Israel.
04/11/2023 , 18:39

IDF: Teroriștii Hamas atacă trupele IDF care au operat pentru a deschide ruta umanitară Salah Al-Din pentru evacuarea locuitorilor

La începutul zilei de astăzi, purtătorul de cuvânt arab al IDF a anunțat că, între orele 13:00-16:00, ruta Salah Al-Din din Fâșia Gaza va fi disponibilă ca rută umanitară pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza care nu s-au deplasat încă spre sud pentru a se evacua pentru propria siguranță.

Organizația teroristă Hamas a exploatat fereastra umanitară pe care FDI a oferit-o rezidenților din Fâșia Gaza pentru a se deplasa spre sud, iar teroriștii au tras cu mortiere și rachete antitanc asupra trupelor FDI care au sosit și au operat pentru a deschide ruta. Nu au fost raportate răniți din FDI.

Acest incident dovedește încă o dată că Hamas exploatează populația din Gaza și o împiedică să acționeze în interesul propriei lor siguranțe.

04/11/2023 , 16:15

Punctul de trecere de la Rafah de ieșire din Gaza ar fi trebuit să fie deschis

Punctul de trecere de la Rafah de ieșire din Gaza ar fi trebuit să fie deschis, azi, din nou, pentru evacuarea unor cetățeni străini

Forțele israeliene au continuat operațiunile la sol în căutarea militanților Hamas. Potrivit unui trimis special american în zonă, până la 400.000 de oameni sunt încă, în nordul Gazei, bombardat de Israel. În paralel, continuă eforturile diplomatice privind o încetare a focului temporară, în timp ce secretaruki de stat Antony Blinken se află în Iordania și se întâlnește cu mai mulți miniștrii din state arabe.

04/11/2023 , 13:31

Israelul a lovit vineri o ambulanță în apropierea unui spital din Gaza

Israelul a lovit vineri o ambulanță în apropierea unui spital din Gaza, într-un atac despre care armata a declarat că viza militanți.

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, a declarat că 15 persoane au fost ucise și 60 rănite când Israelul a lovit o ambulanță care făcea parte dintr-un convoi la cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa.

Armata israeliană a declarat că a identificat și a lovit o ambulanță "folosită de o celulă teroristă Hamas" în zona de luptă și că mai mulți luptători Hamas au fost uciși.

04/11/2023 , 12:51

Erdogan afirmă că Netanyahu "nu mai este o persoană cu care să putem vorbi"

Președintele turc spune că întrerupe contactul cu premierul israelian din cauza acțiunilor Israelului în Gaza.

"Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. Am renunțat la el", a declarat presa turcă, citându-l pe Recep Tayyip Erdogan.

04/11/2023 , 12:24

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în bombardamentul israelian asupra unei școli ONU

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în bombardamentul israelian asupra unei școli ONU: Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că cel puțin 12 persoane au fost ucise în bombardamentul israelian asupra școlii al-Fakhoora, care adăpostea persoane strămutate în tabăra de refugiați din Jabalia.

Directorul spitalului al-Shifa a raportat că cel puțin 15 persoane au fost ucise în atac, iar alte zeci au fost rănite.

"Se așteaptă ca numărul [persoanelor ucise] să crească", a declarat Muhammad Abu Silmeyeh, citat de Reuters.

04/11/2023 , 11:53

Aproape un milion de persoane s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza

Trimisul special al SUA, David Satterfield, a declarat sâmbătă că între 800.000 și un milion de persoane s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul enclavei.

Vorbind cu reporterii din capitala iordaniană Amman, el a declarat că nu au fost înregistrate cazuri în care Hamas să fi interzis sau confiscat ajutoare.

"Combustibilul din depozitele din Gaza a fost accesat de UNRWA pentru camioanele cu ajutoare, pentru desalinizare și pentru spitalele din sudul Fâșiei Gaza", a precizat el.

04/11/2023 , 10:16

Forțele israeliene lovesc casa șefului Hamas, Haniyeh

O dronă israeliană a tras o rachetă asupra casei din Gaza a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în prezent în afara enclavei, a relatat Al-Aqsa Radio, citat de Al Jazeera.

Nu a fost clar dacă vreunul dintre membrii familiei sale se afla în casă în momentul în care aceasta a fost lovită.

Haniyeh se află în afara Fâșiei Gaza din 2019, locuind între Turcia și Qatar.

Într-un discurs televizat difuzat miercuri, Haniyeh a acuzat Israelul că "comite masacre barbare împotriva civililor neînarmați".

04/11/2023 , 09:29

Armata israeliană afirmă că a "eliminat teroriști"

Armata israeliană afirmă că a "eliminat teroriști" și a localizat arme Hamas în timp ce descoperea puțuri de tunel în nordul Gaza în cursul zilei trecute.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat pe X (fostul Twitter) că într-una dintre bătăliile din nordul Gaza, forțele israeliene au luptat cu 15 militanți, ucigând un număr dintre ei și distrugând trei posturi de observare ale Hamas.

Trupele israeliene au operat într-o "zonă din care au fost detectate numeroase încercări de a ataca forțele FDI prin puțuri de tunel și complexe militare", a precizat el.

De asemenea, în timpul unui raid țintit în sudul Fâșiei Gaza, forțele blindate și de geniu aflate sub comanda Diviziei Gaza au lucrat la cartografierea clădirilor și la neutralizarea explozibililor.

În timpul operațiunii, forțele au întâlnit o echipă de teroriști care a ieșit dintr-un puț de tunel. Ca răspuns, luptătorii au tras obuze asupra teroriștilor și i-au ucis.

04/11/2023 , 08:54

Antony Blinken se află în Iordania pentru discuții cu miniștrii de Externe din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, după ce a părăsit Israelul fără a obține o "pauză" umanitare în războiul cu Hamas.

Blinken a sosit vineri seara la Amman, unde se va alătura, de asemenea, unei reuniuni a miniștrilor de externe din cinci țări arabe, la care va participa și un reprezentant al Autorității Palestiniene (AP) condusă de Mahmud Abbas.

În Israel, el a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu despre ideea unor "pauze umanitare" pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și pentru a permite distribuirea de ajutoare către populația asediată din Fâșia Gaza.

Însă, după întâlnirea de vineri cu Blinken, Netanyahu a avertizat că nu va exista un "armistițiu temporar" în Gaza dacă Hamas nu eliberează ostaticii pe care îi deține.

Miniștrii de Externe saudit, qatarez, emiratez, egiptean și iordanian, precum și reprezentanții palestinieni vor sublinia "poziția arabă care solicită o încetare imediată a focului, livrarea de ajutor umanitar și modalități de a pune capăt deteriorării periculoase care amenință securitatea regiunii", a precizat ministerul iordanian de externe într-o declarație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE