Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ratele românilor nu vor mai crește în perioada următoare, dar nici nu se vor reduce. BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Ratele românilor nu vor mai crește în perioada următoare, dar nici nu se vor reduce. Este efectul dobânzii-cheie, care a a fost menținută de Banca Națională la nivelul de 7%. Dobânzile creditelor rămân, însă, ridicate. Chiar și în aceste condiții, oamenii continuă să se împrumute.

Avansul dobânzii cheie a devenit un motiv de îngrijorare pentru românii cu credite începând cu toamna anului 2021, când inflația a fost în creștere.

După 10 creșteri consecutive ale dobânzii de referință într-un interval de un an jumătate, Banca Națională decide să o mențină la nivelul de 7%,  același ca la ultima ședință de politică monetară, cea din ianuarie.

Este o cifră importantă, care influențează dobânzile tuturor creditelor. Acum, cu o dobândă de referință neschimbată, românii care s-au confruntat cu creșteri constante ale ratelor rămân cu costuri la fel de ridicate.

Pentru Antonio, ultima perioadă a fost mai grea, mai ales că are mai multe împrumuturi în derulare.

Antonio, clientul unei bănci: Plătesc cu aproximativ 300, chiar 400 de lei mai mult decât plăteam acum 2 sau chiar un an.

Și totuși, în ciuda scumpirii creditelor, mai ales în ultimul an, românii continuă să se împrumute.

Antonio, clientul unei bănci: Cunosc cazuri de prieteni apropiați care doresc să își facă credit. Au nevoie urgentă de bani sau doresc să facă o investiție în casă sau probabil vor să își ia o mașină. Datorită faptului că nu au un venit suplimentar, apelează la bănci pentru a obține aceste finanțări.

În februarie 2023, valoarea creditelor aflate în derulare era de peste 146 de miliarde de lei, cu 5,4% față de aceeași lună a anului trecut. În ultimele 5 luni, românii și-au mai temperat apetitul pentru împrumuturi în lei. Din toamna anului trecut, valoarea împrumuturilor aflate în derulare crește din ce în ce mai puțin, pe măsură ce dobânzile au tot crescut.

Irina Chițu, broker de credite: La ipotecare a fost scăderea mai mare, acolo unde, de fapt, ai nevoie de bani mai mulți pentru a lua un apartament, să faci o achiziție mai mare. Creditele de consum s-au cam păstrat, poate și cererea, să zicem. Nu s-au mai dus foarte mult, pentru că nu s-au mai încadrat să ia un credit pentru casă.

Sunt șanse ca dobânzile să se reducă ușor din a doua parte a anului, odată cu scăderea inflației. Este o legătură strânsă între dobânda-cheie și creșterea prețurilor. Când inflația urcă, BNR majorează dobânda cheie, pentru a tempera scumpirile.

Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreședinte CFA România: Inflația va rămâne pozitivă, ceea ce înseamnă că prețurile vor continua să crească, însă vor continua să crească la rate de creștere mai mici decât în anul anterior. Deci nu vom vedea scăderi de prețuri. 

Ultima prognoză a Băncii Naționale indică o scădere a inflației, până la 7%, pe final de an. Oficialii se așteaptă la primele semne pozitive, chiar din această lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE