Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răspunsul Guvernului după ce Austria a acuzat că zeci de mii de migranți ilegali au traversat România. „Măsurile propuse de CE sunt de natură să răspundă preocupărilor”

Guvernul a anunțat că este încrezător că setul de măsuri propuse de Comisia Europeană va răspunde preocupărilor exprimate de Austria care se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, din cauza numărului mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că Executivul „salută prezentarea astăzi de către Comisia Europeană a planului de acțiune pentru Balcanii de Vest ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI din 25 noiembrie anul acesta”.

„România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de CE care include măsuri concrete și paliere de acțiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest.

Guvernul României își exprimă încrederea că setul de măsuri și instrumente propuse de CE în planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluțiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluții pragmatice în direcția gestionării eficiente a acestei situații”, a afirmat reprezentantul Guvernului României.

Mai mult, Cărbunaru a subliniat că „România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de CE, în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni”.

Planul de măsuri prin care Comisia Europeană vrea să combată fenomenul migrației ilegale

„Planul de măsuri include 20 de măsuri operaționale care sunt structurate pe cinci piloni principali care includ întărirea managementului de frontieră, procedura de azil accelerată și sprijinirea capacităților de primire, lupta împotriva traficului de migranți, consolidarea cooperării privind readmisia și returnările, alinierea politicilor de vize.

Aceste măsuri vizează sprijinirea acțiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu acțiunile UE, precum întărirea cooperării pe migrație și controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivei aderării acestor state la UE și a eforturilor lor de aliniere la regulile UE.

Totodată, planul de acțiune vine în completarea obiectivelor propuse privind principalele rute de migrație înspre Europa și poate servi drept model pentru dezvoltarea unor planuri similare pentru alte rute migratorii, cu adaptarea la specificul fiecăreia”, a mai precizat Dan Cărbunaru.

Reacția Guvernului României vine în contextul în care cancelarul austriac Karl Nehammer a lăudat Croația pentru modul în care gestionează granița externă a Uniunii Europene și, în schimb, a criticat România, Bulgaria și Ungaria deoarece lasă migranții să intre ilegal în spațiul european. De asemenea, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat că se opune accederii României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE