Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zile decisive pentru aderarea României la Schengen. De ce se opune Austria

Aderarea României la spațiul Schengen ar putea fi decisă zilele acestea. La Bruxelles va avea loc o reuniune a Consiliului Justiției și Afaceri Interne, unde se discută situația României, Bulgariei și Croației. Parcursul a fost blocat de unele țări, care susțineau că România nu gestionează cum trebuie apărarea frontierelor europene. Între acestea, Regatul Țărilor de Jos, Austria și Suedia.

Chestiunea admiterii României în Schengen va fi discutată în comisia pentru justiție și secutitate a parlamentului olandez în 5 decembrie. Premierul Mark Rutte este unul dintre cei care a dat puține șanse României, spunând că aderarea la spațiul de liberă circulație este o chestiune orientată spre viitor.

Mult mai tranșant a fost ministrul de interne din Austria. El este unul dintre cei care susține că România nu trebuie primită acum în spațiul european de liberă circulație. El susține că România nu gestionează cum trebuie migrația ilegală, iar asta ar produce probleme Austriei.

Cât privește Suedia, țară care părea că s-ar opune acestei aderări, Parlamentul a dat un vot favorabil aderării României la spațiul Schengen acum câteva zile.

Comisia Europeană a recomandat recent primirea României în spațiul Schengen, după un îndemn similar din partea Parlamentului European.

Momentul-cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în 7 decembrie, la reuniunea ambasadorilor statelor membre UE. Atunci va fi decisă ordinea de zi finală a Consiliului Justiție şi Afaceri Interne din 08 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE