Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deși piața internațională de arme a înregistrat un declin în ultimul deceniu, importurile de arme în Europa au crescut brusc, în mare parte "din cauza tensiunilor dintre Rusia și majoritatea țărilor europene".

Un nou raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arată o creștere de 47% a importurilor de arme în Europa atunci când se compară perioada 2013-2017 cu perioada 2018-2022, în ciuda faptului că piața globală a scăzut cu 5,1%.

Creșterea cererii de arme pe teritoriul european este deosebit de vizibilă în special de la invazia rusă în Ucraina.

Rusia în declin, în timp ce Franța câștigă teren

Timp de trei decenii, Rusia a fost în mod clar al doilea cel mai mare exportator de arme, după Statele Unite. Moscova își păstrează poziția, dar și-a văzut cota de piață globală scăzând la 16%, fiind acum urmată îndeaproape de Franța, cu o cotă de 11%.

Potrivit lui Siemon T. Wezeman, cercetător senior în cadrul Programului de transfer de arme al SIPRI, "invazia Ucrainei va limita probabil și mai mult exporturile de arme ale Rusiei", care "va acorda prioritate aprovizionării forțelor sale armate, în timp ce comenzile din partea altor state vor rămâne reduse din cauza sancțiunilor" împotriva Kremlinului.

În ceea ce privește Parisul, între timp, piața merge din ce în ce mai bine: comparând cei cinci ani dintre 2013 și 2017 cu perioada 2018-22, Franța a înregistrat o creștere de 44% a exporturilor. Cei mai mulți beneficiari sunt state din Asia - India reprezentând 30% din exporturile franceze de arme -, Oceania și Orientul Mijlociu, potrivit Euronews.com.

"Setea" de arme a Ucrainei și temerile legate de NATO

Nu este surprinzător faptul că invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a inversat complet nevoia de arme a țării. Din 1991 până la sfârșitul anului 2021, Kievul practic nu a importat arme grele.

De la începutul războiului, însă, a devenit al treilea cel mai mare importator la nivel mondial - după Qatar și India. Un rezultat, în special, al ajutorului militar oferit de Statele Unite și de multe țări europene.

În timp ce membrii europeni ai NATO au oferit asistență Kievului, mulți dintre ei și-au consolidat, de asemenea, propriile arsenale ca răspuns la o amenințare tot mai mare percepută din partea Rusiei vecine.

Cererea de "arme de ultimă generație" în Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, accentul pare să fie pus pe reînnoirea arsenalelor. Între 2018 și 2022, Arabia Saudită și Qatar au fost al doilea, respectiv al treilea cel mai mare importator de arme din lume. În cazul Qatarului, importurile au crescut cu 311% în ultimii cinci ani.

Marea majoritate a armelor destinate regiunii provin din Statele Unite (54%), urmate de Franța (12%), Rusia (8,6%) și Italia (8,4%).

Printre cele mai căutate arme se numără 260 de avioane de luptă moderne, 516 tancuri noi și 13 fregate de ultimă generație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE