Putin, indiferent față de amenințările lui Trump. Ar vrea să cucerească mai mult teritoriu în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin va continua războiul din Ucraina până când Occidentul va accepta condițiile sale de pace. În plus, dorința sa de a cuceri mai mult teritoriu ucrainean ar putea crește pe măsură ce militarii ruși înaintează pe front și nu și-ar schimba decizia, chiar dacă liderul american Donald Trump a amenințat Rusia cu sancțiuni economice, au precizat trei surse apropiate Kremlinului, pentru agenția Reuters.

Putin tratează cu nepăsare amenințările lui Donald Trump cu noi sancțiuni. De altfel, liderul de la Kremlin consideră că economia și armata Rusiei sunt suficient de puternice pentru a face față oricăror măsuri occidentale suplimentare, au mai declarat sursele.

Donald Trump și-a exprimat luni nemulțumirea, în condițiile în care Putin a refuzat să ajungă la un acord de încetarea a focului. Liderul de la Washington a anunțat un val de livrări de arme către Ucraina, inclusiv sisteme de rachete sol-aer Patriot. Mai mult, Trump a amenințat Rusia cu noi sancțiuni dacă nu se conveni un armistițiu în termen de 50 de zile.

Cele trei surse ruse, cu informații despre modul de gândire la nivel înalt de la Kremlin, susțin că Putin nu va pune capăt războiului sub presiunea Occidentului și crede că Rusia - care a supraviețuit deja celor mai dure sancțiuni impuse de Occident - poate suporta noile dificultăți economice, inclusiv amenințarea cu tarife americane pentru cumpărătorii de petrol rusesc, potrivit Agerpres.

„Putin consideră că nimeni nu a discutat serios cu el cu privire la detaliile păcii în Ucraina - inclusiv americanii - așa că va continua până când va obține ceea ce dorește”, a afirmat una dintre surse pentru Reuters.

Oficial rus: Putin prețuiește relația sa cu Trump, dar interesele Rusiei sunt pe primul loc

În pofida mai multor discuții telefonice între Trump și Putin și vizitele dese ale trimisului special american, Steve Witkoff, la Moscova, liderul rus consideră că nu au avut loc discuții detaliate despre baza unui plan de pace, a declarat sursa.

„Putin prețuiește relația sa cu Trump și a avut discuții bune cu Witkoff, dar interesele Rusiei sunt pe primul loc”, a mai precizat sursa din cercul Kremlinului, sub protecția anonimatului.

Potrivit Reuters, Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de a face public un punct de vedere.

Ce condiții pune Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Condițiile lui Putin pentru pace prevăd o garanție din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde spre Est, neutralitatea Ucrainei și limitarea forțelor sale armate, protejarea rusofonilor care trăiesc acolo și acceptarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina, au declarat sursele.

De asemenea, Putin este dispus să discute despre o garanție de securitate pentru Ucraina cu implicarea marilor puteri, însă nu este clar cum ar putea aceasta funcționa, notează Reuters.

Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei

De cealaltă parte, președintele Volodimir Zelenski a afirmat în repetate rânduri că Ucraina nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra regiunilor ocupate și consideră că Guvernul de la Kiev își păstrează dreptul suveran de a decide dacă vrea să adere sau nu la NATO.

Biroul președintelui ucrainean nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Mai mult, o a doua sursă afirmă că Putin consideră că obiectivele Moscovei sunt mult mai importante decât orice pierderi economice rezultate din presiunile occidentale. De aceea, nu ar fi preocupat de amenințările americane de a impune tarife Chinei și Indiei pentru achiziționarea de petrol rusesc.

Putin ar vrea prăbușirea Ucrainei

Două dintre surse au afirmat că Rusia deține avantajul pe câmpul de luptă, iar economia sa, orientată spre război, depășește producția alianței NATO condusă de SUA în ceea ce privește munițiile-cheie, precum proiectilele de artilerie.

Rusia, care controlează deja aproape o cincime din teritoriul ucrainean, a avansat cu aproximativ 1.415 km în ultimele trei luni, potrivit datelor DeepState, o publicație ucraineană de analiză a evoluțiilor de pe front, apropiată de Armata Kievului.

„Pofta vine mâncând', spune prima sursă, ceea ce înseamnă că Putin ar putea revendica mult mai mult teritoriu dacă războiul nu este oprit.

Celelalte două surse au confirmat acest punct de vedere în mod independent. Rusia controlează în prezent Crimeea, anexată în 2014, precum și întreaga regiune estică Luhansk, mai mult de 70% din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson și fragmente din regiunile Harkov, Sumî (nord-est) și Dnipropetrovsk (centru-est). Oficial, Putin consideră că aceste cinci regiuni - Crimeea și cele patru regiuni din estul și sud-estul Ucrainei - fac acum parte din Rusia și cere retragerea forțelor Kievului din zonele pe care armata sa nu le controlează, înainte de a se ajunge la pace.

Putin ar putea continua să lupte până când apărarea Ucrainei se va prăbuși și să-și extindă ambițiile teritoriale asupra altor părți din Ucraina, au declarat sursele Reuters.

În schimb, Zelenski afirmă că ofensiva de vară a Rusiei nu se desfășoară atât de bine pe cât spera Moscova. Statul său Major, care recunoaște că forțele ruse sunt în avantaj numeric, afirmă că trupele Kievului țin frontul și forțează Rusia să plătească un preț greu pentru câștigurile sale.

SUA estimează la 1,2 milioane numărul persoanelor rănite sau ucise în război, cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Nici Rusia, nici Ucraina nu comunică cifrele complete privind pierderile suferite, iar Moscova respinge estimările occidentale, calificându-le drept propagandă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE