Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin îi acordă cetățenia rusă lui Edward Snowden

Președintele Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden, fost analist de sisteme al Agenției Naționale de Securitate din America, potrivit unui decret semnat luni de liderul rus.

Snowden este unul dintre cei 75 de cetățeni străini enumerați în decretul publicat pe un site oficial al guvernului, potrivit AP.

Cine este Edward Snowden

Snowden, un fost angajat al Agenției Naționale de Securitate a SUA, trăiește în Rusia din 2013 pentru a scăpa de urmărirea penală în State, după ce a divulgat documente clasificate care detaliază programele de supraveghere guvernamentală.

El a primit rezidență permanentă în 2020 și a declarat la momentul respectiv că intenționează să solicite cetățenia rusă, fără a renunța la cetățenia americană. Avocatul lui Snowden, Anatoli Kucherena, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti că și soția, Lindsay Mills, o americancă care a locuit cu el în Rusia, va solicita un pașaport rusesc. Cuplul a avut un copil în decembrie 2020.

Dispus să se întoarcă în SUA

Snowden, care a încercat să nu iasă în evidență în Rusia și a criticat ocazional politicile guvernului rus pe rețelele de socializare, a declarat în 2019 că este dispus să se întoarcă în SUA dacă i se va garanta un proces corect.

El nu a comentat cu privire la acordarea cetățeniei ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE