Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin e invitat în Africa de Sud în pofida mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a confirmat că președintele rus Vladimir Putin se numără printre liderii politici invitați la un summit economic găzduit în această țară, în pofida mandatului de arestare emis pe numele liderului de la Kremlin de către Curtea Penală Internațională, relatează Sky News.

Naledi Pandor a afirmat că Vladimir Putin se numără printre președinții statelor membre ale grupului BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - și va fi invitat la cel de-al 15-lea summit organizat în Durban, în luna august.

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crime de război deoarece ar fi responsabil de răpirea a mii de copii din Ucraina.

Din punct de vedere legal, cele 123 de state membre ale CPI trebuie să-l aresteze pe Putin și să-l transfere pentru a fi judecat de Tribunalul din Haga dacă este depistat pe teritoriul vreuneia dintre țări.

Pandor a precizat că Africa de Sud va avea ”cât de curând o discuție în cadrul Guvernului pentru a decide cum va răspunde”.

Deocamdată, nu este clar dacă Vladimir Putin va accepta invitația de a participa la summitul BRICS din 15 august.

La începutul săptămânii, un purtător de cuvânt al președinției a anunțat că Africa de Sud este conștientă de obligațiile care îi revin prin statutul de membru al Curții Penale Internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE