Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin dorește consolidarea cooperării cu Coreea de Nord "în toate direcţiile"

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un cu cea de-a 75-a aniversare a proclamării Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), pledând pentru întărirea cooperării bilaterale "în toate direcţiile", a anunţat sâmbătă Kremlinul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Sunt convins că graţie eforturilor noastre comune vom continua să consolidăm legăturile bilaterale în toate direcţiile", a declarat Putin în mesajul de felicitare adresat lui Kim, citat de Kremlin.

"Aceasta corespunde în întregime intereselor popoarelor noastre" şi ajută la asigurarea "securităţii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est", asigură liderul rus.

"Cu trei sferturi de secol în urmă, Uniunea Sovietică a fost prima care a recunoscut noul stat suveran care a apărut pe teritoriul coreean", a declarat Putin, subliniind că "de atunci, relaţiile dintre ţările noastre se bazează mereu pe principiile prieteniei, bunei vecinătăţi şi respectului reciproc".

"Vă doresc cu sinceritate o sănătate robustă şi succes, iar tuturor cetăţenilor Coreei de Nord le doresc pace şi prosperitate", a conchis Vladimir Putin.

Coreea de Nord a organizat sâmbătă o paradă paramilitară pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a proclamării regimului nord-coreean, la care au participat delegaţii rusă şi chineză şi la care a asistat şi liderul Kim Jong Un, a relatat agenţia oficială de presă KCNA.

Evenimentul a fost o paradă a "forţelor paramilitare", potrivit KCNA, şi nu a soldaţilor armatei regulate, ca de obicei. Aparent Phenianul nu a prezentat la această paradă arme interzisă, cum ar fi rachetele balistice intercontinentale. Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat brigăzi paramilitare în uniformă, unele pe tractoare sau camioane mari roşii, în timp ce Kim şi fiica sa aplaudau şi zâmbeau.

Moscova și-a sporit prezența în Coreea de Nord

Kim s-a întâlnit cu delegaţia chineză condusă de Liu Guozhong, vicepremier al Consiliului de Stat. Aceasta este cea de-a doua vizită în şase săptămâni a unor înalţi oficiali chinezi, într-un moment în care Phenianul îşi relaxează controalele anti-COVID la graniţă.

Cele două părţi şi-au anunţat intenţia de a continua să-şi "intensifice coordonarea şi cooperarea", potrivit KCNA.

La eveniment au luat parte şi diplomaţi ruşi, precum şi un ansamblu de dansuri şi cântece al armatei ruse care a venit la Phenian cu această ocazie, a relatat aceeaşi media de stat nord-coreeană.

De altfel, Moscova şi-a sporit prezenţa oficială în Coreea de Nord cu puţin timp înainte de această paradă, ambasada sa la Phenian declarând săptămâna aceasta că i s-a permis să aducă 20 de diplomaţi şi tehnicieni, într-o primă rotaţie de personal de acest tip din 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE