Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin anunță obiectivele Armatei ruse pentru 2023. „Vom susține în continuare capacitatea de luptă a triadei nucleare”

Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu oficiali militari de rang înalt pentru a stabili obiectivele Armatei ruse pentru 2023.

21/12/2022 , 17:05

Vladimir Putin: „Aproape toate țările NATO își folosesc capacitățile și potențialul militar împotriva Rusiei”

Vladimir Putin a vorbit despre principalele direcții ale operațiunii militare speciale din Ucraina și a ținut un minut de reculegere în memoria militarilor care au murit pe front.

„Evident, operaţiunile militare sunt întotdeauna asociate cu tragedii şi pierderi umane. Dar, întrucât este inevitabil, e mai bine să se întâmple astăzi decât mâine', a spus președintele rus.

Liderul de la Kremlin este de părere că războiul din Ucraina este o „tragedie comună”, însă nu Rusia este vinovată.

Putin a vorbit despre modernizarea arsenalului nuclear.

„Capacitatea de înarmare a forțelor nucleare strategice a depășit 91%. Reînarmarea regimentelor forțelor balistice strategice cu sistem moderne de rachete hipersonice de tip Avangard continuă. În viitorul apropiat, rachete intercontinentale de tip Sarmat vor fi operaționalizate pentru prima oară.

Vom susține în continuare capacitatea de luptă a triadei nucleare. Este principala garanție de a menține suveranitatea și integritatea teritorială, paritatea strategică și echilibrul puterii în lume”, a menționat Putin, potrivit agenției ruse RIA.

Totodată, liderul de la Kremlin a precizat că arsenalul NATO trebuie examinat.

„Aproape toate țările NATO își folosesc capacitățile și potențialul militar împotriva Rusiei. Cu toate acestea, soldații, sergenții și ofițerii noștri luptă pentru Rusia cu curaj și perseverență. (...)

Toate informațiile despre forțele NATO care sunt folosite în mod activ în cadrul operațiunii militare speciale (din Ucraina) pentru a ne contracara sunt bine cunoscute.

Toate acestea ar trebui să fie analizate cu atenție, folosite pentru a ne consolida forțele armate, pentru a crește capacitățile de luptă ale trupelor noastre, precum și ale serviciilor speciale interne”, a afirmat Putin.

Vladimir Putin le-a cerut militarilor de rang înalt ca dronele folosite în războiul din Ucraina „să fie interconectate și integrate într-o singură rețea de informații”.

"Experiența unei operațiuni militare speciale a evidențiat că folosirea dronelor a devenit aproape omniprezentă, iar un astfel de arsenal ar trebui să se afle în compartimentele de luptă. (...)

Vehiculele fără pilot trebuie să fie interconectate și integrate într-o singură rețea de informații”, a mai precizat președintele rus.

De asemenea, Putin a recunoscut că mobilizarea parțială pe care a decretat-o a scos la iveală anumite ”probleme” și a solicitat modernizarea sistemului de birouri de înrolare militară.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că este o prioritate pentru 2023 continuarea operațiunii speciale până la încheierea sa.

Oficialul rus a cerut creşterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de militari, majorarea vârstei limită pentru serviciul militar şi crearea a două noi entităţi administrative militare în nord-vestul Rusiei.

Știrea inițială

Anunțul a fost făcut marți de Kremlin, în a noua lună a ofensivei ruse în Ucraina.

„Vladimir Putin va avea o reuniune extinsă cu Ministerul rus al Apărării (...) Vor fi rezumate activităţile forţelor armate ruse în 2022 şi vor fi definite sarcinile pentru anul viitor", se arată într-un comunicat al Kremlinului, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin cere raportul despre războiul din Ucraina

La reuniune va participa ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, „pentru a raporta progresul operaţiunii militare speciale" în Ucraina şi al livrărilor de armamente către forţele armate. Aproape 15.000 de oficiali ai Armatei ruse vor luat parte la acest eveniment prin videoconferință, a mai precizat Kremlinul.

Întrevederea are loc în contextul în care Vladimir Putin a renunțat în acest an să organizeze tradiționala sa conferință de presă de final de an care a avut loc anual începând din 2001, notează sursa citată.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o ofensivă militară împotriva Ucrainei, însă în ultimele luni s-a confruntat cu regrese militare majore. Din acest motiv, Armata rusă a fost nevoită să se retragă din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei şi din oraşul Herson în sud.

De altfel, Vladimir Putin a recunoscut marţi că situaţia este "extrem de dificilă" în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei a căror anexare a fost revendicată de Moscova.

Anul 2022 a fost marcat și de mobilizarea a 300.000 de rezervişti ruşi în Armată, un proces marcat deseori de abuzuri care a determinat mii de bărbaţi să se exileze în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE