Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturii de pe frontul din Ucraina. Militarii ruși le spun mamelor și soțiilor că n-au ce mânca și că vor fi măcelăriți

Mai multe convorbiri telefonice ale militarilor ruși care luptă în regiunea Donețk au fost interceptate de armata ucraineană și trimise jurnaliștilor de la cotidianul britanic „The Guardian”, care le-au făcut publice.

Pe 8 noiembrie, un militar rus pe nume Andrei, - aflat pe linia frontului, în apropiere de orașul Liman - a ignorat ordinele superiorilor și și-a sunat mama de pe un telefon neautorizat. O practică des întâlnită și în Ministerul Apărării de la Moscova, unde mulți angajați ignoră solicitarea de a-și înlocui iPhone-urile cu smartphone-uri Yoto, de fabricație rusească.

„Nimeni nu ne dă nimic de mâncare, mamă. Aprovizionarea noastră este de rahat, ca să fiu sincer. Luăm apă din bălți, apoi o strecurăm și o bem”, s-a plâns Andrei. Forțele rusești se aflau pe picior de plecare de săptămâni întregi. Orașul Liman, cucerit de ruși în luna mai, a fost eliberat de forțele ucrainene în octombrie.

Cu două zile înainte ca Andrei să sune acasă, militarii ruși începuseră „în sfârșit” să tragă asupra pozițiilor ucrainene cu bombe cu fosfor, i-a spus el mamei sale, dar promisiunile de muniții nu s-au concretizat. „Unde sunt rachetele cu care s-a lăudat Putin? E o clădire înaltă chiar în fața noastră. Soldații noștri nu o pot lovi. Avem nevoie de o rachetă de croazieră Caliber și atât”, îi explica Andrei mamei sale, la telefon, după care i-a spus că se roagă.

Nu se știe dacă Andrei s-a mai întors de pe front. Contactată telefonic de The Guardian, femeia a spus că fiul ei nu era cu ea în acel moment, după care a izbucnit în lacrimi și a închis.

Un alt Andrei, o altă dramă

Cotidianul britanic dat publicității și o altă convorbire care a avut loc, pe 6 noiembrie, între un bărbat și colegii fiului său, Andrei, care fusese ucis. „Întăriri: nu; comunicare: nu”, a răspuns un soldat la întrebările părintelui îndurerat, care voia să știe ce s-a întâmplat cu cei care care au supraviețuit unui atac ucrainean. „Au spus că nu avem voie să ne retragem. În caz contrar, am putea fi împușcați”, au mai spus militarii ruși.

Într-o a treia interceptare din 26 octombrie, un soldat din regiunea Donețk îi povestește soției sale cum a fugit împreună cu alți trei și se gândea să se predea: „Sunt într-un sac de dormit, ud, tușesc, în general sunt distrus. S-a permis ca toți să fim măcelăriți”.

Mii de convorbiri interceptate

Acestea sunt doar trei dintre miile de convorbiri între soldați aflați în tranșee sau în poziții avansate pe care experții ucraineni le-au ascultat și le-au cercetat pentru fragmente de informații. Apoi, le-au făcut publice pe cele cu valoare propagandistică.

În prima perioadă a războiului, lipsa de securitate în jurul comunicațiilor rusești era atât de mare încât conversațiile despre strategie între comandanții militari erau interceptate chiar și de amatori, datorită utilizării de către armată a frecvențelor radio deschise.

„Chiar și acum, vedem că soldații continuă să folosească rețelele de socializare și să le povestească soțiilor și mamelor lor despre război, uneori expunându-și locația”, a declarat, pentru The Guardian, un fost oficial de apărare de la Kremlin, care a cerut să rămână anonim.

La sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști și a celor „cu experiență militară anterioară”.

„Pur și simplu nu există disciplină și situația se va înrăutăți acum că au mobilizat 300.000 de oameni care abia vor fi instruiți. Soldații mobilizați vor fi îngroziți de faptul că se află într-o zonă de război și, în mod natural, vor încerca să sune acasă”, a atras atenția oficialul citat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE