Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin, amenințat direct după ce ar fi ordonat eliminarea lui Prigojin: "De data aceasta nu ne vom opri la 200 de kilometri de Moscova"

Potrivit unui raport al americanilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin ar fi ordonat comandamentului militar de la Moscova să doboare avionul lui Prigojin, la exact două luni de la acea rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva capilor armatei ruse. Chiar și analiștii ruși care trăiesc în străinătate susțin că Putin a ales o metodă diferită pentru a-i pedepsi pe Prigojin și pe aliații lui pentru că s-au răsculat împotriva Ministerului Apărării.

Dacă alți opozanți ai Kremlinului au murit subit din cauze naturale sau sinucideri, de exemplu, au căzut de la etaj sau au băut ceai otrăvit, șefii Wagner au fost lichidați demonstrativ, explică analistul Dmitri Oreșkin.

Eliminarea lui Prigojin și, eventual, distrugerea grupării Wagner ar putea duce la încheierea războiului

Dmitri Oreșkin, analist politic rus: "Oricine îndrăznește să încalce un ordin va fi decapitat rapid, imediat. În acest sens, Putin a ales cea mai puțin neplăcută dintre diversele opțiuni neplăcute. El a arătat că deține controlul situației, că resursele de putere sunt de partea lui".

Analistul mai spune că distrugerea grupării Wagner ar putea duce la încheierea războiului din Ucraina.

"În general, este clar că acesta este începutul fazei descendente a agresiunii lui Putin în Ucraina. Înainte de asta, a existat o fază ascendentă, plină de entuziasm. Apoi a fost o fază neutră, plină de un fel de lipsă de de voință de a vedea realitatea din partea opiniei publice, iar acum începe faza de dezamăgire. Aceasta va dura, de asemenea, câteva luni și, aparent, este deja ireversibilă".

Între timp, voluntarii ruși care luptă în Ucraina au anunțat că sunt gata să se alieze cu mercenarii lui Prigojin pentru a distruge regimul de la Kremlin. Lunile trecute, aceștia au revendicat mai multe atacuri conduse în Belgorod, regiune aflată la granița cu Ucraina.

Într-un clip video, aceștia au transmis un mesaj ferm și amenințător pentru Vladimir Putin: "Acum voi trebuie să faceți o alegere importantă. Fie treceți de partea Ministerului Apărării din Rusia și deveniți subalternii celor care v-au omorât comandanții, fie vă răzbunați. Pentru a vă răzbuna, trebuie să treceți de partea Ucrainei. Haideți să terminăm împreună cu vărsările de sânge făcute în cadrul așa-numitei operațiuni speciale și apoi să pornim în marș spre Moscova. De data aceasta, nu ne vom opri la 200 de kilometri de Moscova".

Pe o rețea de socializare asociată grupării de mercenari, au fost publicate imagini cu avionul în care ar fi călătorit Prigojin de la Moscova la Sankt Petersburg. În interiorul aeronavei de mici dimensiuni se pot vedea mai multe scaune de piele și o canapea. Veridicitatea imaginilor nu a putut fi confirmată și din surse independente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE