Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Puiu Popoviciu este liber. ÎCCJ i-a anulat condamnarea la 7 ani și mandatele de arestare

Puiu Popoviciu este liber și se poate întoarce în România fără repercusiuni, asta după ce condamnarea la 7 ani și mandatele de arestare i-au fost anulate, printr-o decizie luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Inițial, această decizie a fost suspendată de Curtea de Apel București și se luase decizia să se rejudece de la zero procesul, după ce a admis o cerere de revizuire formulată de omul de afaceri.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia luată de Curtea de Apel București prin care i-a fost suspendată pedeapsa aplicată omului de afaceri Gabriel Popoviciu, în urmă cu șapte ani, în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Băneasa”.

”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 26 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 8709/2/2022 (3897/2022), privind pe condamnatul Popoviciu Gabriel Aurel”, a decis, marți, instanța supremă.

Puiu Popoviciu fusese condamnat la 7 ani de închisoare

Gabriel ”Puiu” Popoviciu fusese condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în data de 2 august a anului 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”.

El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a ''suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE