Persoanele care suferă de psoriazis nu ar mai putea beneficia de certificat de handicap. Guvernul ia în calcul revizuirea listei de boli ce permit diferite grade handicap care „a explodat în ultimii 10 ani”, a anunțat Mihai Jurca, șeful Cancelariei premierului, la Euronews România.
„Nu știu dacă ne permitem astăzi, la câți oameni avem în economia activă să considerăm psoriazisul o boală cu un grad de handicap”, a anunțat Jurca.
Președinte Asociației pentru protecția pacienților: În spatele acestei încercări se află de fapt introducerea asigurărilor private de sănătate
Pachetul de măsuri fiscale numărul doi schimbă regulile în mai multe domenii: medicamente generice în locul celor inovative, eliminarea unor afecțiuni de pe lista bolilor cu handicap, suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzilor de circulație sau poprirea pe ajutorul social în cazul datoriilor către stat. Acestea sunt câteva exemple din propunerile Guvernului.
Vasile Barbu, președinte Asociației pentru protecția pacienților: „A fost un exemplu folosit, această boală, dar nu dăunează grav bugetului.
În spatele acestei încercări, să spunem, se află de fapt introducerea asigurărilor private de sănătate. Cum să facă Guvernul să mai facă rost de bani, în sistemul de sănătate și în economie, găsind tot felul de trucuri.
Dacă ministrul Sănătății motivează că din cauza genericelor este afectat bugetul, să știți că e o minciună.”
De asemenea, reprezentantul Executivului a menționat că medicamentele generice reprezintă un „domeniu cu impact extraordinar de mare la nivel bugetar și care sigur poate fi revizuit”, în condițiile în care România se confruntă cu un deficit bugetar excesiv.
- Deficitul bugetar al României a fost de 9,3% din PIB în 2024, conform datelor Eurostat.
- Pentru 2025, Guvernul își propune să reducă deficitul la 7% din PIB.
- În primele trei luni din 2025, deficitul bugetar a fost de 2,3% din PIB, mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În emisiunea „România lui Vitalie”, Mihai Jurca, șeful Cancelariei premierului, a explicat că Guvernul intenționează să eficientizeze cheltuielile inclusiv în domeniul Sănătății.
„Există o listă de boli care îți permit diferite grade handicap. Această listă a explodat în ultimii 10 ani. Dacă vorbim de sănătate, vorbim de măsuri care reduc impactul pe buget, nu neapărat legat de personal. Sunt multe zone în Sănătate care se pot eficientiza.
Medicamentele generice, un alt domeniu cu impact extraordinar de mare la nivel bugetar și care sigur poate fi revizuit. Nu peste tot vom discuta...Nu se taie niciun fel de medicament compensat.
Medicamentele generice, astăzi noi folosim un mare număr de medicamente de ultimă generație care destul de scumpe sau foarte scumpe. Se decontează de către bugetul de stat. Dacă s-ar respecta ghidurile de tratament pe care le avem în vigoare, sunt multe medicamente generice care în principiu au același efect, doar că sunt mult mai ieftine.
Există și companii românești care produc medicamente generice și care ar putea să ofere mai multe astfel de produse, cu un efect la fel de bun pentru sănătatea umană, dar cu un impact mai mic pe buget”, a afirmat Jurca, la Euronews România.
Șeful Cancelariei premierului: Psoriazisul este o boală care îți permite să ai un grad de handicap și să ai și beneficii din astfel de situații
„Sunt multe boli. Vă dau un exemplu simplu. Psoriazisul este o boală care îți permite să ai un grad de handicap și să ai și beneficii din astfel de situații. Nu știu dacă ne permitem astăzi, la câți oameni avem în economia activă să considerăm psoriazisul o boală cu un grad de handicap. Sunt multe astfel de exemple similare.
Am pornit de la 500.000 de persoane cu handicap și suntem astăzi la 966.000”, a mai spus Jurca.
- La sfârșitul anului trecut, populația activă a României era de 8,27 milioane de persoane. În 2023, rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani a fost de 68,7%.
- În 2024, România a înregistrat cel mai mare număr de salariați din ultimii 10 ani, cu 5.746.452 de persoane, conform Ministerului Muncii.
- Potrivit Societății Române de Dermatologie, unul din cele mai recente studii relevă o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4%-5%. Astfel, aproximativ 400.000 de români suferă de această boală de piele.
Mihai Jurca: „Sunt lucruri și principii care trebuie revizuite”
„Orice persoană care are un anumit grad de handicap, Primăria este obligată să-i ofere un loc de parcare gratuit. Și din ce în ce mai mulți oameni beneficiază de locuri de parcare gratuite. E un exemplu minor, dar principiul e același. Nu este domeniul meu sănătate, dar sunt lucruri și principii care trebuie revizuite”, a mai spus șeful Cancelariei premierului.
Întrebat dacă va reduce numărul de boli de pe lista celor pentru care se acordă certificat de handicap, Jurca a răspuns că acest lucru ține de atribuțiile ministrului Sănătății. De asemenea, el nu a putut estima impactul bugetar în cazul aplicării acestor măsuri.