Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

PSD vrea taxa de solidaritate şi scăderea impozitării muncii. PNL nu susține nicio schimbare pentru Codul fiscal

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

PSD este pentru introducerea unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii. Social-democrații susțin spun că vor, totodată, reducerea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor.

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual, în care populaţia şi firmele mici se confruntă cu o creştere substanţială a preţurilor.

Nu putem rămâne indiferenţi când vedem că sunt companii care speculează situaţia economică actuală şi se îmbogăţesc pe seama celor care muncesc din greu”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de PSD.

Pentru cine s-ar aplica taxa de solidaritate

Taxa de solidaritate - spun reprezentanţii PSD - vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care îşi diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-şi reduce obligaţiile faţă de bugetul de stat.

„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligaţia de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menţinerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, se precizează în comunicat.

Social-democraţii menţionează că în niciun moment nu au luat în calcul "o creştere a impozitului pe dividende".

„PSD susţine, de asemenea, reducerea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor. Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toţi să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetăţeni, în timp ce doar unii prosperă.

Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii şi economia românească. Obiectivul PSD este de a sprijini populaţia vulnerabilă, cu o atenţie suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaţilor cu venituri mici şi medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a ţării”, adaugă social-democraţii.

Modelul fiscal, subliniază PSD, are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulţi bani în buzunarele acestor angajaţi.

Dan Motreanu: Nu susţinem creşterea unor taxe

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu spune că partidul nu va susţine noi modificări ale Codului fiscal, având în vedere că partidul nu susţine creşterea taxelor, fiind încălcat şi principiul de bază al Codului fiscal şi anume predictibilitatea de care are nevoie mediul de afaceri.

„Nu susţinem creşterea unor taxe. Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal.

Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut.

Nu ştiu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ şi prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii şi nu firmele”, a scris Dan Motreanu, miercuri pe Facebook.

Distribuie

Taguri