PSD, incert în ecuația guvernării propuse de Nicușor Dan. Unii social-democrați cer postul de premier, alții vor să treacă în opoziție

Nicușor Dan estimează că în trei-patru săptămâni vom avea un Guvern nou la Palatul Victoria. Ilie Bolojan rămâne în continuare prima sa opțiune pentru postul de premier. Marea necunoscută este dacă PSD va intra sau nu la guvernare alături de liberali, USR și UDMR.

Noul Executiv prinde formă, dar PSD întârzie să se alăture

Imediat după ce va depune jurământul în fața Parlamentului, Nicușor Dan va începe oficial consultările pentru formarea viitorului Guvern.

Nicușor Dan, președintele ales al României: Nu vreau să ne grăbim cu formarea Guvernului, să ne luăm un interval de trei-patru săptămâni. Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru prim-ministru.

Ilie Bolojan evită să spună deocamdată public dacă vrea să se mute de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria.

Reporter: Vă doriți să fiți premier?

Ilie Bolojan, președintele interimar al României: Am mai explicat această chestiune. Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, ai nevoie de autoritate, ai nevoie de parteneri.

Într-o ședință informală, la o vilă de protocol din București, Bolojan a primit mandat din partea liberalilor să negocieze formarea unei viitoare coaliții de guvernare. Pentru mai multă stabilitate, Nicușor Dan și-ar dori ca și PSD să facă parte din Executiv.

Nicușor Dan, președintele ales al României: O intrare a PSD-ului la guvernare ar da mai multă credibilitate. Un guvern cu o majoritate parlamentară are mai multă credibilitate și asta se va vedea inclusiv pe nivelul dobânzilor.

Social democrații sunt împărțiți. Unii invocă faptul că partidul are cele mai multe mandate și cer postul de premier. Alții consideră că pentru PSD ar fi mai bine să treacă în Opoziție.

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: Nu avem ce să negociem fiindcă nu pretindem nimic, dar apreciez poziția președintelui Nicușor Dan. Nu vrem să fim folosiți așa, pe post de sac de box, cum încearcă să ne folosească unii, în a invoca greaua moștenire. Nu am fost singuri în această guvernare. Am primit un mandat deschis la orice opțiuni. Oricare dintre ele este pe masă.

Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD: Evident că este și a treia variantă, care poate să însemne intrarea noastră la guvernare, dar asta depinde de foarte mulți factori. Depinde dacă reușim să ne compatibilizăm programele de guvernare, de câteva linii roșii pe care urmează să le trasăm și peste care nu vom trece la negocieri. Una dintre ele este TVA-ul, de exemplu, dacă vreți neapărat să știți una dintre cerințele cu care vom merge la negocieri.

Reporter: Președintele României a anunțat că TVA-ul nu va crește.

Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD: Da, să sperăm că nu va crește.

Analist: Marea provocare, negocierea listei de miniștri

Analiștii consideră că marea provocare va fi negocierea listei de miniștri.

Cristian Andrei, analist politic: Orice negociere politică, mai ales cu PSD-ul, va fi înainte de toate politică și pe numiri politice. Va fi foarte greu să convingă partidele, atât premierul Bolojan, cât și noul președinte Nicușor Dan, ca partidele să se lepede de vechile obiceiuri de a promova persoane mai puțin competente. E o provocare toată această chestiune și cred că de aici este și termenul mai relaxat dat de Nicușor Dan, acele trei-patru săptămâni, pentru a nu exista presiune.

Un guvern PSD-PNL-UDMR ar însemna o majoritate de două treimi din Parlament. Cele patru formațiuni, împreună cu grupul minorităților, ar avea împreună 307 voturi. În cazul în care PSD vrea să treacă în Opoziție, un eventual guvern minoritar ar mai avea nevoie de 48 de voturi pentru a fi învestit în funcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE